IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отрече, че се водят преговори за обявяване на банкрут

Страната е изправена пред часа на истината, предупреждава еврокомисарят Оли Рен

16:52 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция отрече, че се водят преговори за обявяване на банкрут

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос отхвърли твърденията, че е обсъждал с ръководителите на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише сценарий за обявяване на координирано необслужване на дълговете си, предаде Ройтерс.

"Стигнахме до момент, когато се съобщава за това какво е казано на среща при закрити врата, на която присъстват само госпожа Лагард, господин Трише и аз", заяви Венизелос, цитиран в съобщение на финансовото министерство.

"Това, което е абсолютно сигурно е, че не е имало и не може да има дискусия за така наречения сценарий за координиран банкрут", посочва Ройтерс.

Гърция има един "последен шанс" да спаси икономиката си от разпадане, предупреди днес еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен, след като изключително задлъжнялата страна не успя да покрие бюджетните изисквания, поставени от международните кредитори, предаде ДПА.

"Гърция е изправена пред часа на истината," заяви говорителят Амадеу Алтафаж, който цитира Оли Рен. "Това е последният шанс да избегне срив на икономиката си".

Според някои експерти Гърция ще свърши парите си до средата на октомври, ако не получи нов транш от помощта на стойност 110 милиарда евро (150 милиарда долара), която бе одобрена миналата година от ЕС и Международния валутен фонд.

Алтафаж посочи, че сега може да бъде "изключен" сценарий, при който финансовите министри от ЕС ще одобрят следващ транш на редовната си среща в началото на октомври, тъй като остава още много работа за изготвяне на доклада на инспекторите и след това той трябва да бъде разгледан от кредиторите на Гърция.

Говорителят обаче отбеляза също така значителния напредък на Гърция през последните седмици, което е доказателство за ангажимента на страната без съмнение да постигне целите си. Той очаква мисията за доклада да бъде възобновена скоро.

"ЕС няма да изостави Гърция", добави той. "Ясно е, че каквото и да се случи с Гърция, то ще окаже влияние в Лисабон, Берлин, Хелзинки, Братислава, Лондон, Варшава, Пекин и т.н.",
допълни Алтафаж.

(БТА)

Още по темата: 

Ще увеличи ли Европа фонда за подкрепа на еврото? 
Меркел: Банкрут на Гърция би разрушил вярата в Европа
Банките се подготвят за банкрут на Гърция
Какво се случи по света, докато в България почивахме?
Шойбле: Възстановяването на Гърция ще трае десет години
Гърция се превръща в буре без дъно за банките
Първи банкер от ЕЦБ заговори за фалит на Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още