IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Кризата в еврозоната носи рискове за Източна Европа

Според финансовата институция средният икономически ръст в региона ще бъде 4,3%

09:53 | 24.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: sxc.hu</em></p>

Илюстрация: sxc.hu

Дълговата криза на някои европейски държави заплашва бавното икономическо възстановяване на Източна Европа и Централна Азия, смята Световната банка.

Повечето държави в региона вече са започнали да се възстановяват от световната криза, дори и ръстовете на икономиката да са по-ниски, заяви в свое комюнике банката, цитирана от Ройтерс.

Според прогнозите на международната финансова институция средният икономически растеж на държавите от Източна Европа през тази година ще е 4,3%, заяви вицепрезидентът на банката за Източна Европа и Централна Азия Филип Льо Уру. По този показател Източна Европа и Централна Азия изпреварват развитите страни, но са на едно от последните места сред развиващите се региони, подчерта Льо Уру.

Според него дълговата криза се отразява на възстановяването в негативен план, защото и Източна Европа, и Централна Азия, са зависими от износа към западноевропейските страни. Силното финансово обвързване също можело да повлияе на възстановяването.

"Възможно е бавното възстановяване в региона да води до установяване на ново "нормално положение" на по-ниски нива на икономически растеж в много от (включващите се в него) държави", допуска още вицепрезидентът на Световната банка.

Междувременно президентът на Bundesbank Йенс Вайдман не смята, че германската икономика може да се върне в рецесия, предаде Ройтерс. Положението е по-добро от общото настроение, е заявил Вайдман във Вашингтон в навечерието на есенното заседание на Международния валутен фонд и Световната банка.

Запитан за проблемите на някои банки, Вайдман отговаря, че и преди Европейската централна банка (ЕЦБ) е доказвала, че е готова да снабди банките с ликвидност.

По подобен начин се изказват и други шефове на централни банки. Гуверньорът на австрийската централна банка Евалд Новотни заяви, че може би е добра идея ЕЦБ да снабди банките с ликвидност за цяла година. Това за последен път се случи при фалита на Lehman Brothers през 2008 г. Все пак Новотни отбелязва, че идеята подлежи на допълнителни разисквания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още