IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт от ЕБВР: Възстановяването в Източна Европа вероятно ще забуксува

Само икономически подем в еврозоната и САЩ и успокояване на финансовите пазари могат да обърнат тенденцията, твърди Алекс Пивоварски

16:40 | 12.09.11 г. 1
Експерт от ЕБВР: Възстановяването в Източна Европа вероятно ще забуксува

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предупреди, че икономическото възстановяване в Източна Европа изглежда ще забуксува, освен в случай на икономически подем в еврозоната и САЩ и стабилизиране на световните финансови пазари, съобщи MarketWatch.

Кредитната институция бе създадена през 1991 г., за да подпомогне държавите от Източна Европа и бившия СССР в преминаването им от централизирана към пазарна икономика. В момента тя е инвестирала в 28 държави в региона.

В документ, публикуван днес, неин старши икономист заявява, че финансовите и търговските връзки на региона с бедстващите държави в еврозоната означават, че икономическото бъдеще на Източна Европа е тясно свързано с развитието на световната икономика.

„Възстановяването е твърде крехко“, твърди Алекс Пивоварски. „Ръстът на производството вече отслабна при настоящата ситуация и вероятно ще забуксува, освен при избягване на допълнителното забавяне на растежа в Европа и САЩ,  а пазарите се възстановят сравнително бързо“, добави той.

От ЕБВР твърдят, че някои части на региона са в по-силни позиции спрямо септември 2008 г., когато се случи крахът на Lehman Brothers. Настоящият дефицит по текущата сметка е ограничен, има увеличение на банковия капитал, а заемите от чужбина са намалели.

В документа обаче се посочва, че регионът остава уязвим. Финансовите системи са все още слаби и може да бъдат отслабени допълнително, ако чуждите банки, които играят голяма роля в осигуряването на кредитите, бъдат възпрепятствани от негативното развитие на вътрешните си пазари, или ако Гърция или някоя друга държава от еврозоната фалира.

„Бъдещето на европейските банкови групи е нов значителен източник на несигурност“, подчерта Пивоварски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още