IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

75% от частните кредитори на Гърция са готови за замяна на дълга

Това разкрива гръцкият вестник Imerisia, като припомня, че процентът е доста под поставената цел от 90%

17:43 | 07.09.11 г.
75% от частните кредитори на Гърция са готови за замяна на дълга

Участието на частния сектор в замяната на гръцки дългови книжа до момента е достигнало 75% - доста под поставената цел от 90%, съобщи гръцкият вестник Imerisia, цитиран от Ройтерс, без да посочва източник на информацията.

През миналия месец Гърция упражни натиск върху инвеститорите, заявявайки, че може да не реализира замяната на дълга, която е ключов елемент от втория спасителен финансов пакет за избягване фалита на затъналата балканска държава, ако притежателите на по-малко от 90% от гръцките държавни облигации вземат участие в замяната.

От световния банков лобист - Институтът за международни финанси, който води преговорите по замяната, заявиха вчера, че са уверени, че планът ще набере необходимата подкрепа на инвеститорите.

Служител в гръцкото министерство на финансите, пожелал да остане анонимен, обяви, че е прекалено ранно да бъдат обявени процентите на участие. „Процесът продължава, прибързано е да се обявяват проценти“, посочи той.

Гърция помоли притежателите на държавни облигации да заявяват интерес за участието си в сделката от петък.

Очаква се тя да представи окончателно предложение за замяната през октомври, с идеята да приключи процеса до края на същия месец.

На 21 юли лидерите на държавите от ЕС се споразумяха за предоставяне на втори спасителен финансов пакет за Гърция на стойност 109 млрд. евро, след като през май 2010 г. бе приет първият план на стойност 110 млрд. евро.

Според споразумението частните кредитори на Гърция ще трябва да приемат средна загуба от 21% по вложенията си в облигации на балканската държава.

Предложението цели да облекчи гръцкото дългово бреме чрез замяна на облигациите с падеж до 10 години за облигации със срок от 15 или 30 години с допълнителни гаранции, което ще ги направи по-малко рискови от досегашните облигации.

Сред най-големите притежатели на гръцки държавни облигации са гръцката централна банка, френската BNP Paribas, белгийската група Dexia и германската Commerzbank.

Опасенията за допълнителния финансов пакет и окончателната съдба на Гърция нараснаха заради продължителните спорове относно продължаващите финансови провали в страната, липсата на реформи и двустранната сделка с Финландия за допълнителни гаранции срещу участието на страната в спасителната помощ.

От Института за международни финанси обявиха на 25 август, че между 60% и 70% от частните кредитори са изразили намерението си да участват в схемата за замяна на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още