IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разчита на Швейцария за благословията на Грузия за СТО

На Русия ще се наложи да постигне някакво споразумение по грузинския въпрос, за да се присъедини към Световната търговска организация, коментират анализатори

08:48 | 02.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия разчита на Швейцария за благословията на Грузия за СТО

Русия разчита на традиционно неутралната Швейцария да й помогне да сложи край на безпрецедентния 18-годишен престой в чакалнята на Световната търговска организация (СТО), пише Bloomberg.

Русия се опитва да се присъедини към търговската организация от 1993 г., което я прави най-дълго преговарялия кандидат за членство в организацията, изпреварвайки дори Китай, който беше приет след 15 години. Въпреки че САЩ и Европейският съюз (ЕС) подкрепят Русия, нейната южна съседка Грузия използва статута си на член на организацията, за да блокира руската кандидатура от 2006 г. През 2008 г. двете страни водиха 5-дневна война.

Швейцария, която е неутрална от 1815 г. и е предоставяла убежище, както на Ленин преди революцията, така и на руския дисидент и писател Александър Солженицин, сега изпълнява посредническа роля между Русия и Грузия в преговорите им за СТО. От март са проведени 4 срещи, като поредната е насрочена за 12 септември в Женева. Фактът, че Швейцария не е част нито от Европейския съюз (ЕС), нито от НАТО я прави още по-благонадеждна в очите на Москва.

„Неутралитетът на Швейцария и неучастието й в съюзи като ЕС и НАТО е огромно предимство“, казва Даниел Уорнър, директор на Женевския център за демократичен контрол върху въоръжените сили. „От цялата ситуация швейцарците не печелят нищо друго освен престиж“.

Швейцария, която представлява САЩ, както в Куба, така и в Иран, участва като посредник в преговорите между Турция и Армения и често е домакин на деликатни срещи.

Посредническата роля на Швейцария подсилва връзките й с Русия, която е 11-тата по големина икономика в света. През 2013 г. Русия ще председателства групата на страните от Г-20 и швейцарският министър на икономиката Джоан Шнайдер-Аман е поискал от Русия Швейцария да бъде включена в организацията.

Швейцария иска от Русия и подкрепа за позициите си в Международния валутен фонд (МВФ), където защитава интересите на централноазиатски страни, които са били част от бившия Съветски съюз.

Приемането на Русия в СТО може да помогне и за подписване на споразумение за свободна търговия между Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA), на която Швейцария е член, и митническият съюз между Русия, Беларус и Казахстан.

Русия, която генерира 2% от световния брутен вътрешен продукт (БВП), е единствената страна от групата на Г-20, която не е член на СТО. В търговската организация членуват 153 страни, контролиращи 97% от световната търговия. Членството в организацията би донесло на руската икономика 1,5 трлн. долара в средносрочен план, прогнозира Световната банка (СБ).

Грузия, която се присъедини към СТО през 2000 г., заплашва Русия с вето в случай, че спорът между двете страни не бъде разрешен.

След войната през 2008 г. Русия и Грузия не поддържат дипломатически отношения заради руската окупация на Абхазия и Южна Осетия. Приемането на Русия в СТО през тази година остава под въпрос, докато спорът за това кой има право над двете територии остава нерешен, коментират анализатори.

На Русия ще се наложи да постигне някакво споразумение по грузинския въпрос, казва Константинос Адаманопулос, адвокат от Holman, Fenwick & Willan в Брюксел, който е съветвал руското правителство по тези проблеми.

През 2006 г., след като Москва забрани вноса на грузинско вино, минерална вода, плодове и зеленчуци, и заплаши, че ще прекъсне газовите доставки за Грузия, Тбилиси заяви, че ще замрази преговорите за присъединяване на Русия към СТО.

Грузия настоява за възстановяване на митническия и граничен контрол над Южна Осетия и Абхазия.

На 4 август руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия няма намерение да сключва с Грузия сделки в замяна на членство в СТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още