IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русал с 67% спад на печалбата за второто тримесечие

Намалението е до 428 млн. долара, производствените разходи и високият курс на рублата стоят в основата на слабия резултат, твърдят от компанията

11:29 | 29.08.11 г.
Русал с 67% спад на печалбата за второто тримесечие

Най-голямата компания за добив на алуминий в света - Русал, съобщи, че печалбата й за второто тримесечие преди облагането с данъци е намаляла с 67% до 427 млн. долара в сравнение с 1,28 млрд. долара за аналогичния период на 2010 г., предаде ВВС.

Дори ръстът в цените на алуминия не можа да компенсира увеличените разходи и силната рубла.

Акциите на компанията обаче повишиха стойността с 4,5% на борсата в Хонконг, заличавайки почти една трета от натрупаната до момента загуба за годината.

Печалбата намаля отчасти и заради преоценката на дела на компанията в печалбата на Норильский Никель.

В петък Русал обяви, че е получил оферта от Норийльский никель за обратно изкупуване на дела на компанията от 25%. Очаква се обаче тя да бъде отхвърлена.

Високият курс на рублата е специфичен проблем за Русия, тъй като голяма част от продажбите се извършват в американски долари. Това поставя големи затруднения пред Русал в конкуренцията му с Alcoa.

„Растящите цени на петрола и слабостта на американския долар спрямо местните валути подхранва ръста на цените при суровините и следователно повишава разходите за производството в алуминиевия бранш“, заяви главният изпълнителен директор на Русал Олег Дерипаска. „Вследствие на това световната алуминиева индустрия страда от по-ниска рентабилност в сравнение с останалите производители на метали“, добави той.

Делът на компанията в Норильский никель отдавна е предмет на спор между двама от най-богатите руски олигарси – Дерипаска и Владимир Потанин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още