IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по гръцките облигации с нов връх за ДЦК на държава от ЕС

Доходността по двугодишните гръцки облигации достигна 40,47%

17:08 | 24.08.11 г. 1
Доходността по гръцките облигации с нов връх за ДЦК на държава от ЕС

Цените на гръцките държавни облигации се понижиха рязко на световните финансови пазари днес, които доведе до рекорден ръст на доходността по тези ценни книжа, съобщи РИА „Новости“.

Например доходността по 2-годишните гръцки облигации достигна 40,47%, като никога в историята на еврозоната не е било постигано подобно ниво.

Високата доходност сочи, че инвеститорите се преразгледали възможността за заплаха от просрочване на задълженията от страна на Гърция в посока на повишение.

Отчасти това е предизвикано от поставената под въпрос втора програма за финансова помощ за Гърция на стойност 109 млрд. евро, съгласувана на срещата на лидерите на държавите членки на еврозоната на 21 юли, заради исканията на редица държави към затъналата балканска държава за предоставяне на допълнителни гаранции по новите заеми, които трябва да й бъдат отпуснати.

Същевременно финансовите пазари реагираха на мнението на бившия председател на американския Федерален резерв Алън Грийнспан, според когото еврозоната е на ръба на разпадането.

„Еврото се разпада, банките в Европейския съюз се намират в затруднено положение, тъй като имат по сметките си облигации на държави като Гърция, оказали се на ръба на фалита“, подчерта Грийнспан на международна конференция във Вашингтон.

По думите му процесът на разпадане на еврозоната създава трудности за цялата световна икономика, включително за американската.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Твърдението за "разпад на еврото", ако правилно съм разбрал, от страна на Грийнспан, ми нашепва, че не му е чист косъма. По-скоро, този дъртак играе срещу Щатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още