IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъсеску: Ако продължим със заемите за изплащане на заплати и пенсии, ще фалираме

Румънският президент подкрепя политиката на правителството за затягане на коланите, докато опозицията и профсъюзите я наричат "социален геноцид"

17:03 | 15.08.11 г. 3
<p>
	Траян Бъсеску. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Траян Бъсеску. Снимка: Ройтерс

Румъния не може повече да взема заеми, за да изплаща заплатите на държавните служители и пенсиите, заяви президентът на страната Траян Бъсеску в коментар за приетите от румънското правителство нови насоки на финансовата политика, които предвиждат съкращаване на финансовите разходи, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Подкрепям стратегията на правителството, тъй като това е единственият възможен изход от ситуацията. Ако продължим да заемаме средства за изплащане на заплатите и пенсиите, страната скоро ще фалира. Заемите за изплащане на пенсиите вече са 3,5 млрд. евро, а за заплатите – 4,8 млрд. евро. Не можем да поддържаме статут на държава-длъжник. Това вреди не само на нашия имидж, но и на нашата икономика“, каза Бъсеску.

Утвърдените нови насоки на финансовата политика включват нови макроикономически показатели, съгласувани с представители на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Световната банка. Те предвиждат ръст на брутния вътрешен продукт до 4% до края на 2012 г.

През същата година се планира бюджетният дефицит да бъде намален до 3% от БВП, а 2 години по-късно да достигне 2,2%.

През миналата година румънските власти приеха план с мерки за спасяване на икономиката, която по думите на премиера на страната Емил Бок „навлезе в най-тежката си криза за последните 60 години“.

„Консумираме повече, отколкото произвеждаме, и безотговорно увеличихме заплатите и пенсиите, без да ги подсигурим с ръст в производителността на труда“, добави Бок.

За да спаси икономиката си, Румъния получи кредити от МВФ и ЕК на стойност 20 млрд. евро.

През март страната получи нова кредитна линия от 5 млрд. евро. Срещу това правителството намали заплатите в държавния сектор с 25%, пенсиите – с 15%, закри няколко социални програми и съкрати стотици хиляди държавни служители.

Провежданата политика от правителството за „затягане на коланите“ предизвика рязката критика на опозицията и профсъюзите, които определиха мерките на кабинета като „социален геноцид“ и организираха масови протестни акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Далаверата за нас е, че ще скочи цената на царевицата. Щото оттатък Дунава ще ручат само гола мамалига.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
До 1 Това което пишеш са абсолютни глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
amanotumnici
преди 12 години
Ааа, ето и румънците почнаха да се досещат, каква е далаверата от фалит. Целият свят почна изведнъж да фалира ... много странно. Възможно ли е всички да фалират? Който фалира ще получи напечатани парички, а който не ... духа супата и работи за тези, които печатат и си раздават парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още