IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Атина започва първата среща за участието на частния сектор в спасителния план

Миналата седмица лидерите на еврозоната договориха частните кредитори да подпомогнат спасяването на Гърция с 37 млрд. евро

08:43 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Атина започва първата среща за участието на частния сектор в спасителния план

Днес в гръцката столица Атина ще се състои първата работна среща за участието на частния сектор в новия спасителен план за Гърция, съобщи гръцкото радио, цитирано от БТА.

В срещата ще участват представители на Международната асоциация на банките. Гръцкото финансово министерство вчера определи банките BNP Paribas, Deutsche Bank и HSBC да бъдат гаранти и посредници в схемата за доброволно участие на частния сектор във второто финансово спасяване на страната.

Банките бяха избрани, след като миналата седмица на европейско равнище бе съгласуван спасителен пакет от 109 милиарда евро (157,7 милиарда долара).

Гръцки заместник-министър на финансите обяви по-рано тази седмица, че през август ще започне процедурата за "доброволна" размяна на гръцки суверенни облигации, които са в частни ръце, с дългови инструменти с по-дълъг падеж.

Приносът на частните кредитори за спасителния план за Гърция, договорен от лидерите на еврозоната миналата седмица, се оценява на 37 млрд. евро.

Институтът за международни финанси очаква около 90 процента от кредиторите да се включат в доброволната програма, която дава на банките възможност да заменят гръцкия дълг с нови облигации с матуритет до 30 години.

Междувременно вчера международната рейтингова агенция Standard and Poor's обяви, че е понижила с две степени - от "CCC" на "CC", оценката си за дълга на Гърция заради риска от неплатежоспособност на страната. Агенцията е поставила и "отрицателна перспектива", което означава, че предвижда отново да намали рейтинга на Гърция през идните месеци.

Управителят на гръцката централна банка Георгиос Провопулос заяви пред агенция Bloomberg, че вторият спасителен пакет за Гърция дава глътка въздух, от която страната трябва да се възползва. Той изрази надежда, че положителен икономически растеж от около 1 на сто е възможен от 2012 г., а от 2013 г. този растеж би могъл да надхвърли 2 на сто.

В Атина от вчера се намира и екип от експерти на кредиторите на Гърция - ЕС и МВФ, за да инспектират състоянието на гръцката икономика с оглед изплащането на шестия транш от договорените миналия май заеми за страната в размер на 110 млрд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още