IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Standard&Poor's понижи рейтинга на Гърция

Заради риска от неплатежоспособност на страната агенцията е понижила с две степени до CC оценката си за дълга

20:47 | 27.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Гърция за пореден ден стачкуват таксиметровите шофьори. <em>Снимка: БТА</em></p>

В Гърция за пореден ден стачкуват таксиметровите шофьори. Снимка: БТА

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's обяви днес, че е понижила с две степени - от "CCC" на "CC" оценката си за дълга на Гърция заради риска от неплатежоспособност на страната, предаде Ройтерс.

Standard&Poor's е определила и "отрицателна перспектива", което означава, че предвижда отново да намали рейтинга на Гърция през идните месеци. Планираната доброволна замяна на гръцките държавни облигации, които са притежание на частни инвеститори, срещу книжа с по-дългосрочен матуритет, означава на практика селективен дефолт, смятат от рейтинговата агенция.

През миналата седмица на извънредна среща на високо равнище лидерите на еврозоната се споразумяха да отпуснат общо 159 млрд. евро като втори спасителен финансов пакет за затъналата в дългове балканска държава.

Сумата включва 109 млрд. евро от държавите членки на еврозоната и Международния валутен фонд плюс 50 млрд. евро от частните кредитори, които се съгласят да заменят настоящите гръцки дългови книжа срещу такива с удължен матуритет или да получат по-малка сума по тях.

В понеделник другата международна рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция до "Са" от "Саа1", а перспективата по рейтинга е "в развитие".

„Развиващата се прогноза по рейтингите отразява настоящата неопределеност за конкретното количество ценни книжа, които кредиторите ще получат при замяната. След като тя приключи, агенцията отново ще оцени риска от просрочване на плащанията по всички съществуващи и по новите дългови книжа на гръцкото правителство“, се посочва в съобщението.

Преди обяд Moody's свали и рейтинга на дългосрочния държавен дълг на Кипър до Baa1 от А2, като постави и негативна перспектива.

Като основен мотив за решението си от Moody's посочват опасенията за състоянието на бюджета на островната държава, както и последствията за икономиката след разрушаването на електроцентралата Vasilikos на 11 юли 2011 г. заради взрив в близката военноморска база.
 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Май само Fitch остана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още