IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния съкращава 1300 работни места в три държавни компании

Румънските служители на пълен работен ден са се трудили миналата година по 41,3 часа седмично, което е най-високото ниво в ЕС

19:26 | 27.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Румънците са сред най-бедните граждани на Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Румънците са сред най-бедните граждани на Европа. Снимка: Ройтерс

Румънското правителство заяви, че ще съкрати 1300 работни места в три държавни компании тази година в рамките на ангажиментите, поети към Международния валутен фонд и Европейския съюз, съобщи AP.

В прессъобщение правителството заяви, че 900 миньори от въгледобивната компания в Петрошани, Западна Румъния, ще загубят работните си места през септември, а 300 души ще бъдат съкратени в букурещката компания за топлинна енергия Termoelectrica. Други 100 служители ще загубят работните си места в електроцентрала в западния град Дева.

През 2009 г. Румъния сключи двугодишно споразумение за 20 млрд. евро от МВФ, ЕС и Световната банка, след като икономиката й се сви със 7,1%. В рамките на споразумението Румъния наложи строги мерки за икономии, включително намаляване на заплатите и на работните места, напомня агенцията. Тази годината страната подписа ново споразумение от предпазен тип.

Междувременно стана ясно, че румънските служители, които работят на пълен работен ден, са се трудили миналата година по 41,3 часа седмично, което е най-високото ниво в Европейския съюз, където средната продължителност на работната седмица е 39,7 часа, съобщи Европейската комисия. 

Балканската страна е следвана от Люксембург с 40,8 часа седмично, Великобритания, Полша, Германия и България - 40,5 часа седмично и Естония и Чехия с 40,4 часа седмично, според доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на труд и живот.

Средният служител, работещ на пълен работен ден, в ЕС през 2010 г. е работил седмично с 12 минути повече отколкото през 2009 г. и е ползвал 25 дена отпуска, се посочва още в доклада.

През 2009 г. средната работна седмица в ЕС е била от 39,5 часа. Все пак цифрите за миналата година остават под нивото от 2006-07 г., когато работната седмица е достигнала 39,9 часа в ЕС.

По брой на официалните празници Румъния е била миналата година на предпоследно място в ЕС с шест дни. Само Холандия е имала по-малко празнични дни - пет. Най-много празници са отбелязани в Испания (14 дни), следвана от Малта, Словакия и Кипър (13 дни).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още