IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Процесът по замяна на гръцкия дълг се очаква да започне през август

Първата работна среща на групата за уточняване на процедурата ще се проведе на 28 юли в Атина

11:06 | 26.07.11 г.
<p>
	Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос преди срещата в Института за международни финанси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос преди срещата в Института за международни финанси. Снимка: Ройтерс

Процедурите за доброволната замяна на гръцките държавни облигации, които са притежание на частни инвеститори, срещу книжа с по-дългосрочен матуритет, ще започнат през август, заяви гръцкият заместник-министър на финансите Филипос Сахинидис пред местната телевизия Mega TV, цитиран от Ройтерс.

Частни кредитори на Гърция ще поемат загуби от 21% по вложенията си в облигации като част от приноса си от 37 млрд. евро към новия спасителен план за затъналата в дългове балканска държава, за който бе постигнато споразумение на срещата на високо равнище на лидерите от еврозоната на 21 юли.

„През следващите няколко дни в сътрудничество с Института за международни финанси преговорите ще очертаят точната процедура, която ще бъде следвана, така че притежателите на гръцки държавни облигации ще изберат една от 4 възможности и условията за замяната на дълга ще бъдат оформени“, каза Сахинидис.

„Да, процедурата ще започне през август“, потвърди той.

От Института за международни финанси оцениха равнището на изплащане на около 90% за доброволната програма, която дава на банките възможността да заменят гръцки дълг за нови облигации с матуритети до 30 години.

Желанието е процесът да бъде приключен бързо, за да се избегне периодът, в който Гърция се очаква да бъде в частичен фалит.

„Целта е това да приключи колкото е възможно по-бързо“, подчерта Сахинидис.

"Изглежда, че ще успеем да осигурим задоволително участие, за да пристъпим към замяната“, каза още той.

В понеделник управителният директор на Института за международни финанси Чарлз Далара, който се срещна с гръцкия министър на финансите Евангелос Венизелос, заяви, че доброволната замяна на облигации по гръцкия дълг се основава на продължаващата подкрепа на Международния валутен фонд.

Гърция обяви вчера, че първата работна среща за реализацията на участието на частния сектор в новото спасително споразумение ще се състои на 28 юли в Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още