IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще кредитира с над 300 млн. долара Украйна за газопреносната система

ЕБВР и ЕИБ подписаха меморандум и писмо за намерения с НАК "Нафтогаз Украйна" за модернизиране на магистралния газопровод Уренгой-Помари-Ужгород

15:52 | 19.07.11 г.
ЕС ще кредитира с над 300 млн. долара Украйна за газопреносната система

Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка подписаха документи за намерения за отпускането на кредит на стойност над 300 млн. долара на украинската държавна компания НАК „Нафтогаз Украйна“ за модернизиране на газопреносната система на Украйна, което започна днес, съобщи РИА „Новости“.

Подписаните във вторник меморандум с ЕБВР и писмо за намерения с ЕИБ предвиждат банките да отпуснат по 154 млн. долара. Очаква се средствата да бъдат преведени още през тази година.

Директорът за Украйна в ЕБВР Андре Куусвек съобщи, че срокът на отпускания кредит е 15 години, като по него са предоставени държавни гаранции.

По думите му през септември консултанската компания Mott MacDonald трябва да представи на банката отчет на проекта за модернизиране, след което ще бъде проведено заседание на управата на ЕБВР в Лондон по въпроса.

„Надяваме се да подпишем проекта през тази година“, каза Куусвек. Той не изключи и възможността за по-нататъшно финансиране от страна на банката на следващи етапи от реконструкцията на украинската газопреносна система.

Украйна се опитва да привлече инвестиции от 5,3 млрд. долара през следващите 7 години, за да осъществи модернизацията.

Първият етап започна с реконструкция на магистралния газопровод Уренгой-Помари-Ужгород, като стойността му възлиза на 538,87 млн. долара, от които 230,87 млн. долара са украински средства, а заемите възлизат на 308 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още