IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола оздравява руския бюджет

Русия извлича дивиденти от актуалното развитие на цените на петрола, докато гладът на Китай към тази суровина расте

13:12 | 15.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Покачващата се цена на петрола се отразява добре на руските бюджетни приходи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Покачващата се цена на петрола се отразява добре на руските бюджетни приходи. Снимка: Ройтерс

2 млрд. долара на година - това са допълнителните приходи за руския бюджет за всеки долар, с който се вдига цената на петрола. Според актуално изследване на Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) най-голямата по територия страна в света генерира 25% от бюджетните си приходи от газови и нефтени находища, пише австрийският бизнес всекидневник Wirtschaftsblatt.

Като цяло за тази година OPEC очаква слаб ръст на световното търсене на петрол с 1,36 млн. барела дневно до 88,18 млн. барела. Двигател на търсенето остава Китай, като гладът на Народната република за петрол ще се отрази под формата на ръст от 7% за 2011 г. и 5,4% за 2012 г. В абсолютна стойност китайското потребление ще скочи от 9,6 млн. на 10,1 млн. барела дневно.

Положителното развитие на цената на петрола накара Москва да преработи държавния бюджет за 2011 г. - на база на цена на барел от 105 долара дефицитът ще се свие до 1,3% от БВП. В това отношение още през 2009 г. заради спад на икономиката с повече от 7% се откри дупка от почти 6%.

За тази година се очаква руската икономика да нарасне с повече от 4%. За това освен приходите от суровини основна "вина" ще имат и ръстът в преработвателната индустрия (преди всичко автомобилният сектор) и завърналата се поотребителска готовност на руснаците. Директните чуждестранни инвестиции също се повишават. 

Все още обаче кризата не е приключила за банковия сектор, който ще трябва да се пребори с растящия брой необслужвани кредити. До 12% от всички отпуснати заеми са или "проблематични, или лоши кредити", отчита централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още