IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния и Русия ще преговарят за нови доставки на природен газ

Букурещ иска да получи правото да продава и на трети страни, поради което настоява за гарантирани 10 милиарда кубически метра годишно

10:18 | 09.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Румъния и Русия ще преговарят за нови доставки на природен газ

Румъния започна преговори с Русия за нови доставки на природен газ. Букурещ иска да получи правото да продава и на трети страни руски природен газ и поради това настоява за гарантирани 10 милиарда кубически метра годишно. Миналата година тя е получила 2,5 милиарда куб. м.

Тези преговори са важна част от енергийната стратегия на страната, която се изработва в момента и обхваща периода до 2035 година. В стратегията също се предвижда синхронизация на националното законодателство в отрасъла с европейското и свързване на националната преносна мрежа със съседните страни, включително и с България.

За целта вече започват оценки за въздействие върху околната среда при прокарването на трасетата, а резултатът от преговорите с Русия според анализаторите ще е определящ за цялостното изпълнение на стратегията. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Значи, румънците взеха да се изучват и те - купуват от Русия по 150 долара, продават ни го на нас по 300...Евалла, мамалигаллар, машалла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още