IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин: Има проблеми с петролните продукти на вътрешния пазар и това е абсурдно

Прогнозата за добива на петрол през 2011 г. е 508-509 млн. тона, посочи руският премиер

17:04 | 08.07.11 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

За 2011 г. Русия планира да добие 509 млн. тона петрол, но на вътрешния пазар все още има проблеми с петролните продукти, заяви руският премиер Владимир Путин и определи ситуацията като абсурдна, съобщи ИТАР-ТАСС.

„През миналата година Русия излезе на първо място в света по добив на петрол – около 505 млн. тона. Това са оптималните обеми от суровината, които могат напълно да покрият както нашите нужди, така и износа“, посочи Путин. По думите му нивото на този добив трябва да бъде задържани и през следващите няколко години.

„За тази година прогнозата е 508-509 млн. тона“, съобщи той.

„Същевременно редовно се сблъскваме с проблеми на вътрешния пазар на петролни продукти, което за най-големия производител на петрол е абсурдна ситуация“, подчерта руският премиер.

Той отбеляза, че основната причина за такова състояние на нещата е фактът, че в Русия се преработва по-малко от половината от добивания петрол, като при това става дума само за първична преработка, а що се отнася до вторичната преработка и производство на качествено гориво, в страната се очертава дефицит на технологични процеси.

Путин подчерта и промените в структурата на производството и потреблението на петролни продукти. Производството на бензин например е нараснало с 12,8%, а потреблението – с 22,6%, производството на дизелово гориво се е увеличило със 17,4%, а потреблението – с 20%, изтъкна той.

„При нас се получава разлика между добива, производството и доставките на петролни продукти на вътрешния пазар, наличните мощности са остарели, първичната преработка преобладава над вторичната, а според структурата на произведената продукция нашият преработващ отрасъл се е върнал до нивото от 50-те години на миналия век“, констатира руският премиер.

„Вследствие на това резервите за стабилност на пазара са недостатъчни и всяка авария и сезонни колебания дестабилизират ситуацията, предизвикват дефицит и скок на цените“, обясни той.

„Нашите нужди от петролни продукти се увеличиха до 90 млн. тона и оттук нататък само ще се увеличават“, смята Путин. Според него дефицитът на петролни продукти и ценовите скокове не трябва да се превръщат в спирачка на икономическия ръст и източник на проблеми за хората.

Той разкритикува петролните компании, че не са изпълнили задълженията си за увеличаване на дълбочинното преработване на петрола.

„При това те в пълна степен се възползваха от облекченията от страна на държавата, т. е. от намалените митнически тарифи за петролните продукти“, категоричен бе Путин.

Той напомни, че петролните компании „навремето уверяваха държавата, че средствата, получени от разликата между митата за суров петрол и тъмните петролни продукти, те ще вложат в развитието на дълбочинна преработка“.

„На практика всичко се оказа съвсем различно и не се получи качествено обновяване на руските предприятия за преработка на петрол. Напротив, рязко се повиши износът на мазут и дизелово гориво с ниско качество“, подчерта руският премиер.

Руският бюджет понася директни загуби от подобни схеми, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Много ярък пример на това, колко е изостанала Русия от света и как се е превърнала в безбожно *** нещо - суровинен придатък. Така, вместо да изнася продукти с висока принадена стойност като техника и технологии, съвсем като арабите си дава безценните и невъзвратими ресурси за шепа долари. не е ли жалко?Иначе, претенции колко са велики - бол. Само, дето бъркат русизма за "голям, гигантски" с истинското величие. Обичам тази страна и ми е мъчно, колко се принизяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още