IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херман ван Ромпой призова Словакия да подкрепи еврото и Гърция

Премиерът на Словакия заяви, че страната й "се занимава с проблеми, които не е създала"

19:55 | 07.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Херман ван Ромпой призова Словакия да подкрепи еврото и Гърция

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой призова днес Словакия да подкрепи еврото, помагайки на Гърция, което Братислава отказва да направи, съобщава Франс прес.

Ван Ромпой каза това пред журналисти след среща със словашката министър-председателка Ивета Радичова. Словакия, която е член на еврозоната от 2009 г., е единствената страна, отказала да участва в спасителния пакет за Гърция през 2010 г.

Десноцентристкото коалиционно правителство в Братислава още от юли 2010 г. даде да се разбере, че може да се противопостави на нов заем.

Еврозоната отстрани опасността от фалит на Гърция, след като в събота даде зелена светлина за отпускането на 8,7 млрд. евро заеми, които ще позволят на Атина да връща дълговете си от средата на юли.

Още от септември обаче ще бъде поставен въпросът за деблокирането на нов транш от обещания през май миналата година спасителен пакет за Атина на обща стойност 110 млрд. евро.

"Призоваваме другите страни членки, които са в по-добро положение, да дадат гаранции. Не искаме подаръци, искаме заеми, които ще бъдат изплатени с лихвите", подчерта Херман ван Ромпой. "Това, с което трябва да се справим, не е криза на еврото.

"Еврото е силна и стабилна валута", допълни той. Ивета Радичова посочи от своя страна, че насреща има "разгневени граждани, на които трябва да се направи опит да се обясни, че няма друг избор". Тя отбеляза, че страната й "се занимава с проблеми, които не е създала".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още