IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Райфайзен предвижда 3,3% растеж в Централна Европа и 1,9% в Югоизточна през 2011

Разликите в ръста на БВП се дължат на все още невъзстановеното потребителско търсене в югоизточната част на континента, обяснява Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч

15:02 | 06.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Райфайзен предвижда 3,3% растеж в Централна Европа и 1,9% в Югоизточна през 2011

“Гърция и кризата с публичния дълг са наистина основна тема, но истински важните неща за Централна и Източна Европа, са изцяло различни”, коментира Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч, подразделение на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).

Главният анализатор потвърждава оптимистичните очаквания, че наблюдаваният от 2010 г. ръст, макар и със значителни различия, ще обхване по-голяма част от региона и след преходната 2011 г.

“Днес всички страни с високо конкурентни експортно-ориентирани икономики имат явни предимства”, обяснява Брециншек. “Страните, поддържащи близки отношения с Германия и с германския бизнес по-конкретно, се радват на експанзия, което вече помогна икономиките на Полша и Словакия да достигнат своите потенциални темпове на растеж”.

Брециншек очаква 3,3% ръст на БВП през 2011 г. в Централна Европа (ЦЕ). За разлика от тях, страните в Югоизточна Европа (ЮИЕ) отчитат слаб напредък през първото полугодие на 2011 г., в резултат на което се очаква ръст от 1,9% за цялата година.

Брециншек обяснява разликите в ръста с факта, че вътрешното потребителско търсене все още не се е възстановило. Подобрение се очаква през 2011 г., което ще измести износа от водещата му роля за икономическия растеж през 2012 г., доколкото неговата динамика ще отслабне осезаемо в синхрон със забавянето в Европа.

На този фон, предвид очаквания ръст на БВП от 4,5% за 2011 г. за страните от ОНД, Брециншек приема за основателни прогнозите си за ръст от 3,8% в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). А за предстоящата 2012 г. може би съществува риск вътрешната икономическа активност да е надценена.

Няколко централни банки в ЦИЕ ще увеличат лихвените проценти

На базата на прогнозата за спад на инфлационните нива в региона от втората половина на тази година до средата на 2012 г., Брециншек очаква, че само онези централни банки в ЦИЕ с фокус върху паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличат лихвените проценти.

“Чувстваме необходимост от действия в Полша и Чехия в частност, докато Русия вероятно ще достигне максимума от 8,5% през второто полугодие на тази година”, обяснява Брециншек.

Според него дори в страни като Унгария и Румъния, където се очаква инфлационните нива да са доста по-ниски поради базисни ефекти, валутните фактори могат да доведат до запазване на нивата на основните лихвени проценти до края на годината.

По-добро представяне за повечето валути в ЦИЕ

На базата на предположението, че ситуацията в Гърция ще се успокои в краткосрочен план, Брециншек очаква малко по-добро представяне за повечето валути в ЦИЕ, дължащо се на засилване на еврото.

“Въпреки това, настоящият спред в доходността по отношение на еврозоната ни кара да се въздържаме от директна препоръка за „купуване” на облигации, което е валидно както за еврооблигациите, издадени от ЦИЕ, така и за местните държавни облигации”, обяснява той.

Капиталовите пазари в ЦИЕ: препоръки „Купувай” и свръхтегло за Русия

„Окуражаващите първи шест месеца на фондовите борси в ЦИЕ с изключение на Виена и Москва би трябвало да бъдат последвани от благоприятни тенденции през второто полугодие на годината. Настоящата инерция от икономическата дейност благоприятства ръста на приходите в региона, като в повечето страни той ще е двуцифрен”, прогнозира анализаторът на Райфайзен Рисърч.

Заедно с Русия той залага и на страните от Югоизточна Европа, в които ръстът ще е по-висок поради ниската база в резултат на рецесията. Временното решение на гръцкия проблем би трябвало да даде глътка въздух на основния индекс и той да нарасне с между 7 % и 10%.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 06.07.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
"Всъщност вероятно точно в тези цифри се крие обяснението за икономическия крах, който претърпя страната. А не в твърденията, че за всичко е виновна бандитската приватизация. Защото при нея бяха раздържавени активи за 24 млрд. лв. по данни на Агенцията за приватизация, за които в държавната хазна са попаднали само 2.4 млрд. лева. Едва ли е случайно и ирландското икономическо чудо, извело страната от последното място по благосъстояние сред страните от ЕС през 1973 г. на безапелационното първо място по БВП на глава от населението. Този скок се дължеше на факта, че бившият ирландски премиер Гарет Фицджералд обяви образованието в основата на своята национална политика, след като прочита прогноза в доклад на ЦРУ за развитието на света до 2015 г., в която се казва черно на бяло: --- Най-безпроблемно във високотехнологичната глобална икономика ще се включат онези държави, които осигуряват най-добро образование."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
БУГАРИЯ я няма. 20 г. се крадоха пари и доходите на обикновмените хора останаха на същите нива. На всичко отгоре трябва да се хранят бивши военни и полицаи с тяхните високи пенсии от 500 лв. при минимална заплата от 122 евро. Когато една нация си харчи парите за СТРОЕЖИ на хотели, къщи и плевни, дава грешни пари за автомобили от по 200 000 лв. а не инвестира във ПРОИЗВОДСТВО нищо няма да стане. Първо трябва да ФАЛИРАТ андрешковците които получиха или откраднаха бившите заводи и фобрики, фирмички т.е. децата на бившите номенклатурчици нищо няма да се оправи. Увеличавали се депозитите в банките на българските граждани ДРЪН-Дрън."Развитието на България през последните 14 години напълно съвпада с логиката на тези резултати. За този период страната ни се е лишила от 870 000 българи, от които са емигрирали 489 000 висшисти. Според бюджетните разчети на средствата за образование до 1989 г. България е похарчила за тези наши сънародници $32 млрд. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Бай Иван
преди 13 години
Защо нямаме коментари млади хора.Къде присъства България в проучването или се четем междуредовете.Просто я сравнете с предходната статия за банковата ни система и лихвените проценти и мислете какво правите. С Уважение Бай Иван
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още