IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските IPO-та за полугодието достигнаха общо 3,6 млрд. долара

За най-успешно за периода се смята IPO-то на "Яндекс" на стойност 1,3 млрд. долара

13:49 | 05.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руските IPO-та за полугодието достигнаха общо 3,6 млрд. долара

За първото полугодие на 2011 г. шест руски компании реализираха първично публично предлагане на акции (IPO) на обща стойност 3,6 млрд. долара, съобщава вестник „Ведомости“ по информация от консултантската компания UFG Wealth Management. Първоначално обаче се планираха 12 IPO-та на обща стойност около 9,5 млрд. долара.

Все пак резултатът е по-добър в сравнение със същия период на миналата година, когато общият обем на реализираните пет IPO-та от руски компании беше 3,1 млрд. долара, по-голямата част от който се дължеше на IPO-то на UC Rusal в Хонконг в размер на 2,2 млрд. долара. 

IPO-та на руските компании за първото шестмесечие на 2011 г. са реализирани само на чуждестранни (за Русия) фондови борси. Това, според анализатори, се дължи на пазарната конюнктура, а и „сега търсене има главно при IPO-та на високотехнологични компании“.  

Плюсовете за това полугодие безусловно идват от страна на „Яндекс“ (единственият руски емитент за периода в САЩ), на който се дължи над една трета (1,3 млрд. долара) от общата стойност на руските IPO-та за полугодието. Въпреки опасенията за евентуална преоценка на акциите на компанията, като се имат предвид аналогични книжа, тяхната цена не падна след първичното публично предлагане и те се търгуват по цена с 40% над тази при IPO-то.

Без високотехнологичния сектор обаче картината на руските IPO-та няма да е „много въодушевяваща“, макар че първичното публично предлагане на „Номос банк“  може да се нарече успешно, обобщават анализатори.   

„Черната поредица“ за руските компании, планиращи IPO, започна през февруари заради страха от влошаване на кризата с държавните финанси на периферните страни на ЕС, в резултат на което бяха отменени редица първични публични предлагания.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още