IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром ще преправя трасето на газопровода за Олимпиадата в Сочи

Русия предала на Беларус по двустранно споразумение поземлен участък, под който върви газопроводът

12:00 | 01.07.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Укрепването на дружбата между Русия и Беларус докара проблеми на руския монополист Газпром, съобщава в свой материал руското издание Ведомости.

Най-вероятно компанията ще трябва да положи наново участък от газопровода, прокаран за снабдяване на обектите, изграждани за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г., след като през май 2009 г. бе подписано руско-белоруско споразумение за взаимна размяна на поземлени участъци.

Русия е трябвало да получи земя в белоруската столица Минск срещу отстъпването на 16,32 хектара в селището Красная Поляна.

През юли 2010 г. Русия ратифицира документа, а страните се споразумяват до подберат участъците в рамките на следващите 3 месеца.

Представители на Беларус одобрили 4 участъка, но при предаването на правата станало ясно, че под един от тях минава участък от няколкостотин метра от разпределителната мрежа на газопровода, разказват те.

Става дума за междуселищния газопровод „Адлер-Красна Поляна-Естосадок“, потвърди представител на Газпром.

Заради наличието на газопровода участъкът може да бъде предаден само с ограничения (например без право на подземно строителство), което противоречи на споразумението, обясняват чиновници.

Газопроводът не е бил открит навреме и заради това, че в Сочи се строи бързо и често без необходимите разрешения, признава един от тях. „Онези, които са подбирали участъците, не са знаели, че оттам минава газопроводът. Той просто не е бил посочен в документите!“, твърди той.

В началото на юни руският вицепремиер Дмитрий Козак е провел съвещание, на което е наредил на Газпром да се договори с представителите на Беларус или да прокара наново проблемният участък от газопровода, твърдят източници на Ведомости.

Вариантът, при който Газпром може да плаща на Беларус наем за земята, не е бил разглеждан.

Говорител на Козак отказа да коментира резултатите от заседанието.

Преговорите с Беларус са приключили неуспешно и Газпром ще трябва да прокара отново тръбите, за да заобиколи участъка, твърдят чиновник и високопоставен мениджър на компанията Олимпстрой.

Говорител на Газпром посочи, че не разполага с подобна информация, но отбеляза, че разходите за евентуалното ново прокарване на тръбите ще бъдат минимални.

Това ще отнеме около две седмици, заяви на свой ред чиновник, близък до олимпийския проект.

Цената на прокарване на 1 километър 500-милиметров тръбопровод в планински условия излиза около 21-23 млн. рубли (под 1 млн. долара), твърди служител на компания, която се занимава с такъв вид дейност.

По-малко от 1 млн. долара, съгласен е генералният директор на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин. „В случая с Газпром обаче всичко трябва да се умножава по 4 или по 5, като разходите може да бъдат приписани примерно за спазване на законодателството за опазване на околната среда“, посочва Корчемкин.

Въпросът е защо им е въобще на белорусите тази земя – обикновено държавите разменят поземлени участъци за посолства, отбелязва той.

„Ние сме изпълнители, не задаваме подобни въпроси“, е задочният отговор на държавния чиновник, цитиран от изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още