IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските фондови борси ММВБ и РТС стигнаха до обединение

ММВБ придобива контрол над РТС чрез акциите на пет от акционерите й

11:04 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руските фондови борси ММВБ и РТС стигнаха до обединение

Двете най-големи руски фондови борси – ММВБ и РТС обявиха, че възнамеряват да подпишат официално споразумение за обединението си. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от борсите.

Двете фондови борси се договориха окончателно да се обединят на 1 февруари, но тогава съответните документи не бяха подписани. Очаква се подписването им да стане още днес.

По-голямата руска фондова борса - ММВБ, придобива контрол над РТС чрез акциите на пет от акционерите - "Ренесанс Капитал", "Атон", „Алфа банк“, "Тройка Диалог" и "Да Винчи". В бъдеще ММВБ смята да придобие и акциите на другите акционери в РТС.

Подписването на обвързващо споразумение за обединението на двете фондови борси постоянно се отлагаше, припомня руската медия.

Според предишна информация на РИА Новости юридически обвързващите документи за обединението на ММВБ и РТС едва ли щяха да бъдат подписани до края на юни заради сложния процес по съгласуване на детайлите по договора.

Идеята за консолидацията на двете национални фондови борси на Русия датира от преди повече от две години. Тя се поддържа от редица експерти като се смята, че така ще се повиши надеждността на този пазар.

Към момента не се съобщават условия по договора между двете фондови борси. В края на миналата година имаше неофициална информация по въпроса, според която акционерите на руската фондова борса ММВБ (Micex) са изпратили на най-големите акционери (с пакети акции по около 10%) на другата фондова борса – РТС, предложение за изкупуване на 100% от акциите им.

Според тогавашната информация акционерите на ММВБ са оценявали РТС на около 750 млн. долара и са предложили да изкупят 20% от акциите с налични пари, а 80% - чрез размяна на акции на ММВБ. В началото на ноември миналата година пък беше съобщено, че съветът на директорите на РТС е взел решение за подготовка на компанията за провеждане на първично публично предлагане (IPO) през 2011 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още