IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС има резервен план, ако Гърция отхвърли мерките за икономии

Целта е да се попречи на разпространението на „заразата“ от Гърция към Ирландия, Португалия и Испания

12:58 | 28.06.11 г. 5
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Длъжностни лица от Европейския съюз работят върху евентуален нов план за Гърция, ако парламентът на страната отхвърли програмата за строги бюджетни икономии и балканската държава не може да получи следващия транш от спешните кредити, които й отпускат ЕС и Международният валутен фонд.

Информацията идва от три източника от държави членки на еврозоната, цитирани от Ройтерс.

Според източниците планирането се извършва от няколко седмици и има за цел да осигури ликвидност за Гърция, необходима й за избягването на фалита при липсата на следващия транш от 12 млрд. евро, който трябва да бъде преведен до средата на юли.

Освен да предотврати фалита, целта е да се попречи на разпространението на „заразата“ от Гърция към Ирландия, Португалия и Испания , както и на възможен зашеметяващ удар върху европейската банкова система, тъй като френските и германските банки са основни притежатели на гръцки дългови ценни книжа.

Планът е различен от френското предложение за включване на частния сектор във втората спасителна програма и въпреки повтарянията на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и други високопоставени длъжностни лица от ЕС, че „няма резервен план за Гърция“.

„От известно време, от няколко седмици, се мисли за всякакъв случай“, заявява пред Ройтерс високопоставен финансов представител от еврозоната, участващ в разговорите около помощта за Гърция.

Друг източник потвърждава, че има „активно планиране“ на действията, ако гръцкият парламент отхвърли програмата за строги икономии.

„В подобна ситуация не можете да си позволите да не мислите какво би се случило по-нататък“, смята първият източник.

Източниците не биха могли да потвърдят в подробности какво включва настоящият план, но заявиха, че няколко възможности вече са били отхвърлени, включително мостово финансиране от ЕС за Гърция.

„Тази възможност бе обсъдена преди няколко дни, преди срещата на Еврогрупата в Люксембург, но разбрах, че сега е била отхвърлена“, заяви вторият източник.

Те нямат сведения какви действия биха могли да предприемат банките, но британският премиер Дейвид Камерън даде ясно да се разбере на срещата на високо равнище на ЕС през миналата седмица, че банките трябва да засилят своите баланси и да бъдат готови за евентуален фалит на Гърция.

„Всички европейски държави трябва да използват времето, с което разполагаме, за да заздравят банките и техните баланси и да бъдат сигурни, че те изпълняват всички изисквания, така че да са силни и да издържат на всякакви проблеми. Банките в цяла Европа с гръцки експозиции ..., всяка банка трябва да изясни на какво е изложена“, каза Камерън.

Гърция трябва да рефинансира емисия от шестмесечни държавни ценни книжа на стойност 2,4 млрд. евро на 15 юли, както и емисия от тримесечни облигации на стойност 2 млрд. евро седмица по-късно.

През август падежират петгодишни облигации на стойност 5,9 млрд. евро, предстои и рефинансиране на емисии за още 2,5 млрд. евро.

Ако страната не успее да рефинансира задълженията си, това ще бъде първият фалит от създаването на еврозоната през 1999 г.

Утре и вдругиден гръцкият парламент трябва да гласува програмата за строги бюджетни икономии, за която се споразумя с ЕС, МВФ и Европейската централна банка, която включва орязване на разходите с 6 млрд. евро до края на годината и увеличаване на приходите в бюджета.

Тъй като мнозинството на управляващата партия в парламента е едва от 5 гласа, а не всички нейни членове са съгласни с въвеждането на мерките, европейски представители са особено притеснени, че вотът може и да претърпи неуспех.

Ако програмата бъде отхвърлена, пред ЕС няма да има друг избор, освен да се присъедини към МВФ в отказа му да бъде преведен траншът от 12 млрд. евро, пети поред от спасителния пакет от 110 млрд. евро, за който бе постигнато споразумение през май 2010 г.

Докато Гърция все още може да рефинансира дълга си през юли, тя няма онези 5,9 млрд. евро, необходими за изплащането на 5-годишните държавни облигации на падежа им през август.

Един от източниците заяви, че сред най-добрите начини да бъде избегнат фалитът в този случай би било удължаване на друг заем от трета страна, макар да не посочи детайли.

„Трудно е да се повярва, че нито една банка или институция няма да бъде готова да удължи заем за Гърция“, каза източникът. „При правилно определен срок това ще стане“, добави той.

Китай изкупува държавен дълг на страните в еврозоната и китайски представители обявиха, че възнамеряват да продължат тенденцията.

Китайски източници твърдят, че страната продължава да се интересува от удължаването на търговските й инвестиции в Европа като закупуване на дялово участие в компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 13 години
Те не са виновни, просто цялата финансова система на Европа е в такова състояние.Ако обявят фалити , ще си въведат драхмата и в драхми ще си плащан дълга и държавните разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
stone kold
преди 13 години
тва с фиестата не може да продължи до безкрай въпреки 4е съм против фалита не може во век и веков да има сертаки да работят пък след работа да си правят сертакито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
дбро утро.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
varna
преди 13 години
Започвам да си мисля, че гърците много добре знаят какво правят. Изглежда Европа е готова да им дава пари при всякакви условия и те трябва да са луди, че да прекратят фиестата с узото и сиртакито...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
toto 2
преди 13 години
Китайците да са им на помощ ,защото те самите с нищо не показват ,че искат да си помогнат ,все по улиците стоят вместо да запрятат ръкави и да затягат колани ,ама рано или късно ....ВСИЧКО ЗА ПРОДАН отива и без това имат твърде много държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още