IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу призова за патриотизъм в парламента

В гръцкия парламент започна тридневен дебат на петгодишния бюджетен план на страната

23:10 | 27.06.11 г.
<p>
	Георгиос Папандреу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призова законодателите да се подчинят на „патриотичната си съвест“ и да подкрепят по-строгите мерки за икономии в началото на дебатите на петгодишния бюджетен план, който ще определи дали силно задлъжнялата страна ще успее да избегне фалита.

„Гласуването за средносрочния план означава, че можем да затворим тази глава на несигурност за гръцкия народ“, заяви Папандреу при началото на тридневния дебат по програмата в парламента в Атина днес, цитиран от Bloomberg.

Папандреу ще се изправи пред второто си изпитание в рамките на седмица на 29 юни, когато законодателите ще гласуват пакета от бюджетни съкращения и продажба на активи, необходими, за да може Гърция да получи петото плащане от спасителния пакет на стойност 110 млрд. евро. Евентуалният неуспех да се приеме планът на Папандреу на стойност 78 млрд. евро би могъл да доведе до първия фалит на страна от еврозоната.

„Напълно осъзнавам реалността, рискове за гърците и качеството им на живот и за страната като цяло“, каза по време на дебата финансовият министър Евангелос Венизелос. „Трябва да стабилизираме ситуацията, така че да можем незабавно в кратко време да я подобрим. Но първо трябва да оцелеем на фискална основа, за да можем да подобрим ситуацията.”

Мерките за икономии доведоха до четвъртата обща стачка тази година от страна на профсъюзите от полунощ. 48-часовата стачка ще засегне държавните услуги, полетите и обществения транспорт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още