IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кудрин: Държавата трябва да излезе от всички ключови компании до 5 години

Руският министър на финансите очаква приходи от приватизацията на стойност 30 млрд. долара през следващите 3 години

09:51 | 27.06.11 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Приходите на Русия от приватизирането на първия пакет от държавни активи през следващите 3 години ще достигнат 30 млрд. долара, а от втория пакет – с 20-25% повече, заяви руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин, цитиран от РИА „Новости“.

„През следващите 3 години планираме около 30 млрд., но това е по първия пакет. По следващия пакет средствата ще бъдат повече, мисля с около 25-50%, в зависимост от оценката, която ще бъде извършена“, каза Кудрин.

В петък той посочи, че руското правителство през следващите няколко месеца ще подготви нов пакет от държавни активи за приватизиране, в който ще влязат включително акции на компании, работещи в стратегически отрасли.

По отношение на авиокомпанията Аэрофлот Кудрин отбеляза, че тя ще влезе в уточнения план за приватизация, а държавата ще продаде част от дела си в нея през следващите 3 до 5 години. „Най-вероятно това ще бъде Аэрофлот“, обяви министърът, отговаряйки на въпрос кои компании ще влязат в разширения приватизационен списък.

Той добави, че през следващите 3 до 5 години „държавата трябва практически да излезе от контролните пакети на всички ключови компании“.

„Става дума и за финансовия , и за петролния сектор. За телекомуникациите, за транспортния комплекс, започвайки със Совкомфлот и Аерофлот. Тази стъпка ще позволи да се подобри корпоративното управление и да се увеличат частните инвестиции в развитието“, каза Кудрин.

По думите му през следващите 10 години в Русия трябва да се направи завой към частната инициатива и частните инвестиции. „Държавата ще влага по-малко в компаниите, основният фокус е върху частните инвестиции“, изтъкна той.

През октомври 2010 г. първият руски вицепремиер Игор Шувалов съобщи, че правителството може да намали дела си в Аэрофлот под контролния, ако потенциални инвеститори покажат интерес в компанията и дългосрочен характер на вложението. Тогава Шувалов подчерта, че правителството не търси допълнителни средства за попълване на хазната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
Остава и да гарантират, че след като инвестираш там, съдебната система ще ти даде поне гратисен период преди да те съсипят за това, че не плащаш членска вноска на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още