IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът е против орязването на разходите в бюджета на ЕС за 2012 г.

Депутатите подкрепят предложението на ЕК за увеличаване на разходите с 4,9%

21:54 | 24.06.11 г.
Европарламентът е против орязването на разходите в бюджета на ЕС за 2012 г.

Европейският парламент е против съкращаването на разходите в бюджета на Европейския съюз за 2012 г., за което се обявяват редица от големите държави в организацията, като депутатите подкрепят предложения от Европейската комисия проект на документа, се посочва в съобщение на ЕП, цитирано от РИА "Новости“.

В края на април ЕК представи проект на общия бюджет на ЕС за 2012 г., в който се предвижда увеличение на разходите с 4,9% спрямо 2011 г. до 132,7 млрд. евро, а на приходите – с 3,7% до 147,4 млрд. евро.

„Резолюцията на ЕП предупреждава за "хоризонтално" съкращаване на разходите в бюджета без оценка на актуалните нужди на ЕС. Тя призовава страните, ако те са решили да предложат подобни съкращения, публично да обяснят кои европейски приоритети или проекти искат да отложат“, се посочва в съобщението.

Парламентът защитава предложеното увеличение с 4,9%, отбелязвайки, че то се основава на подробна и критична оценка от страна на ЕК на нуждите на съюза.

Процесът за приемане на бюджета за 2011 г. се затегна заради спорове за необходимостта да бъдат повишени неговите приходи и разходи. Първоначалните предложения на ЕК тогава бяха отхвърлени.

Редица големи икономики в ЕС смятат, че трябва да бъдат замразени приходите и разходите.

Първото многостранно обсъждане на бюджета за 2012 г. между представители на страните-членки на ЕС, ЕК и ЕП ще се проведе на 11 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още