IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Получил ли е Росатом предложение за замразяване на проекта АЕЦ „Белене"?

От Росатом твърдят, че не са получавали никакво предложение, Трайчо Трайков настоява, че на изпратеното писмо е получен отговор без конкретно отношение към поставените въпроси

15:43 | 24.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Руската държавна корпорация „Росатом“ не е получавала от България предложение за замразяването за още 3 месеца на преговорите за изграждането на АЕЦ „Белене“, заяви изпълнителният директор на руската компания Сергей Кириенко, цитиран от РИА „Новости“.

На 17 юни AFP съобщи, че българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е предложил удължаване на преговорите с още 3 месеца.

„Не сме получавали такова предложение от българите“, каза Кириенко.

Същевременно той подчерта, че търговските взаимоотношения по строителството са регламентирани със съответните документи, Русия не е спирала работата на строителната площадка и харчи за това сериозни средства.

В края на март руската компания „Атомстройэкспорт“ и българската Национална електрическа компания подписаха меморандум, в който двете страни се съгласиха до 30 юни да оценят въпросите за сигурността на енергоблоковете на електростанцията.

Документът предвиждаше, че дотогава спират всякакви дейности по ново строителство и все още незапочналата доставка на ново оборудване.

Помолен да коментира твърденията на Кириенко, Трайчо Трайков заяви, че не вярва те да са истина, тъй като от НЕК още преди 2 седмици е било изпратено писмо с искане за замразяване на преговорите за още 3 месеца, съобщи БТА.

По думите му писмото е било получено в „Росатом“, защото оттам са върнали отговор, който обаче не съдържа конкретно отношение към нито един от въпросите, поставени в българското писмо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още