IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Русия нарасна през май с 0,4% на месечна и с 3,8% на годишна база

За първите пет месеца на 2011 ръстът е 3,9% спрямо същия период на миналата година

18:18 | 22.06.11 г.
БВП на Русия нарасна през май с 0,4% на месечна и с 3,8% на годишна база

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Русия за периода януари-май 2011 г. на годишна база е 3,9%, като за май е 3,8%, а на месечна база, като се изключат сезонният и календарният фактори, е 0,4%, се посочва в мониторинг на руското министерство на икономическото развитие, цитиран от РИА „Новости“.

„През май на настоящата година се отбелязва ускоряване на растежа на руската икономика. Според оценка на министерството на икономическото развитие на Русия, като се изключи сезонният фактор, ръстът на БВП спрямо април е 0,4% (при 0,1% през април)“, се отбелязва в документа.

На годишна база също има ускоряване на ръста на БВП – през април 2011 г. той бе 3,3%.

Същевременно през миналата година руската икономика демонстрира по-висок ръст, като за периода януари-май той бе 4,5%, а през май 2010 г. в сравнение със същия месец на предходната година – 5,4%.

По данни на министерството, през май 2011 г. положителен принос за ръста на руския БВП са дали промишленото производство, строителството, търговията на дребно.

„Въпреки намаляването на реалните доходи на населението, продължава увеличаването на вътрешното търсене – както инвестиционно, така и потребителско“, се отбелязва в мониторинга.

От министерството посочват, че инвестициите в основен капитал след провала през първото тримесечие на годината се възстановяват доста бързо през април и май.

„Ръстът, като се изключи сезонният компонент, според оценката на министерството на икономическото развитие на Русия през април е 5,3%, а през май инвестициите са се увеличили с още 4,3%. В сравнение със съответния период на миналата година увеличението през май според оценката е било 7,4%“, се казва още в документа.

В номинално изражение, по данни на руската статистическа служба Росстат, основният капитал в Русия през май е на стойност 752,9 млрд. рубли (под 27 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още