IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и ЕС се споразумяха за незабавно подновяване на вноса на зеленчуци

Всяка държавна-членка на ЕС ще трябва да удостоверява произхода на изнасяните зеленчуци и липсата в тях на E coli O104

15:15 | 22.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз и Русия подписаха тази сутрин споразумение, което ще позволи износът на европейски зеленчуци за Русия да бъде подновен незабавно, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Споразумението бе сключено след преговори между делегация на ЕС, водена от еврокомисаря по земеделието и потребителите Джон Дали, и руските власти.

За ограничен период всяка държава-членка на ЕС, която изнася пресни зеленчуци за Русия, ще трябва да удостовери произхода на продуктите и липсата в тях на Escherichia coli 104 (щамът, причинил заразата в Германия)  на базата на обща мониторингова система на своята територия за този щам, се казва в съобщението.

ЕК предава на Роспотребнадзор имената на компетентните национални органи, оторизирани да издават сертификатите, които ще бъдат лепени на пратките за Русия и имената на националните лаборатории, акредитирани да осъществяват наблюдението на зеленчуците, се посочва още там. Бързото предаване на информацията към руските власти ще позволи възстановяването на износа.

Системата за сертифициране ще бъде временна, тъй като ще важи до 10-ия ден след последния регистриран случай на заразяване на хора с  E. coli O104, съобщен от властите в държавите-членка на ЕС, се отбелязва в документа.

Замразените зеленчуци ще бъдат обект на стандартна търговия извън рамките на днешното споразумение, припомнят от ЕК.

В съобщението се подчертава, че ЕС и Русия са се споразумели също да задълбочат сътрудничеството си по проблемите с инфекции, свързани с Shiga Toxin E. coli, включително размяна на щамове между официалните лаборатории.

„След днешното споразумение очаквам бързо възстановяване на износа на ЕС за Русия. И двете страни демонстрираха добра воля, за да направят така, че този инцидент да остане в миналото“, заяви еврокомисар Дали.

Русия спря вноса на пресни зеленчуци от ЕС на 2 юни заради разпространението на Escherichia coli главно в Германия, тъй като първоначално остана неясно кой е източникът на заразяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още