IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да получи следващия транш от помощта до средата на юли

Министрите на финансите на държавите от еврозоната "приветстват доброволното участие на частния сектор" в следващ пакет финансова помощ за балканската държава

09:53 | 20.06.11 г. 2
<p>
	Новият гръцки министер на финансите Евангелос Венизелос и председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер по време на заседанието на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият гръцки министер на финансите Евангелос Венизелос и председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер по време на заседанието на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната. Снимка: Ройтерс

Министрите на финансите на държавите от еврозоната заявиха след края на съвещанието си в Люксембург, че приемането на мерки от страна на изпадналата в дългова криза Гърция „ще открие пътя към предоставянето на поредния транш до средата на юли“, съобщи AFP.

За целта ще бъде необходимо Гърция да реализира строги мерки за икономии, се посочва в съобщението и се подчертава специално, че трябва да бъдат приети „ключови законопроекти“ за финансовите мерки и приватизацията в гръцкия парламент.

„Министрите се споразумяха необходимото допълнително финансиране да се осъществява както от държавни, така и от частни източници, и приветстват доброволното участие на частния сектор чрез неформално и доброволно покриване на настоящия гръцки дълг“, се казва в изявлението, прието след 7-часови разисквания.

Вчера белгийският министър на финансите Дидие Рейндерс заяви, че е възможно Гърция да получи от държавите от еврозоната и МВФ само 6 млрд. евро от очаквания транш от 12 млрд. евро, който се отпуска на страната в рамките на програмата за подпомагане, срещу която се изисква програма за бюджетни икономии.

Тази нощ министрите на финансите на Г-7 започнаха видеоконференция за обсъждане на ситуацията с гръцката дългова криза.

Днес в гръцкия парламент продължават дебатите преди гласуването утре на новото правителство на премиера Георгиос Папандреу, който се опитва с промени в кабинета да си осигури подкрепата на партията за програмата за бюджетни икономии от 28 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Гърците искат парите за да не правят реформи, които освен друго, водят и до затягане на коланите. Европа ще да де пари, ако гърците затегнат коланите и правят реформи. Проблемът е там, че Европа и в двата случая губи, а в момента не е наясно, в кой от тях повече Европа също така не е наясно, че ако избере варианта да даде пари, изобщо няма да избегне другия вариант. С една дума - каквото и да направи Европа, все гърците ще са на печалба по принципа еб***ния - еб***н, бития-бит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Я вижте, как гръка е напълнил тумбака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още