IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски инвеститори се интересуват от пазара на Балканите

Проблемите на България и Румъния не могат да обезкуражат германските инвеститори на Балканите, казва представител на федералното правителство

21:17 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Германски инвеститори се интересуват от пазара на Балканите

 

Страните от Югоизточна Европа трябва да се постараят да осигурят стабилност и подобряване на условията за чуждестранни инвестиции, бе заключението на бизнес конференция за Югоизточна Европа в Берлин, съобщава Дойче веле.

Целта на завършилата вчера конференция под мотото "Да превъзмогнем границите, да засилим сътрудничеството" с участието на 10 страни от Балканите и Югоизточна Европа, бе да се привлекат германски инвеститори на Балканите.

На форума бе констатирано, че Европейската комисия години наред предупреждава България и Румъния заради хроничната корупция и пропуските в борбата против организираната престъпност. Отбелязани бяха и нови слабости - неспособност да се използват средствата от фондовете на Европейския съюз. Като примчер бе посочено, че от 2007 до 2011 г. Румъния е усвоила само 11% от парите, които е получила.

Генералният директор на германско-румънската промишлена и търговска камара Марко Валде изтъкна, че за да се използват по-ефикасно средствата, са необходими проекти, в които да участват чужестранни инвеститори. В този случай обаче не е достатъчно само да се приведат законите в съответствие със стандартите на ЕС, тези закони трябва и да се прилагат, каза Валде.

Според директора на Източната комисия на германската икономика Райнер Линдер е "преувеличено" да се смята, че проблемите на България и Румъния могат да обезкуражат германските инвеститори на Балканите.

Трябва просто да се покаже на канидадатите за ЕС, че е по-добре първо да стабилизират икономиката си, за да нямат проблемите, които сега имат България и Румъния. По-добре е да изчакат още една година, но да изпълнят условията, оцени той.

Въпреки всички пролблеми германските инвеститори имат причини да инвестират на Балканите и като се имат предвид перспективите на страните за приемане в ЕС, там предстои голяма работа в различни области като водоснабдяване, канализация, третиране на отпадъци, в които германските фирми са силни, оцени представителят на германското дружество за експортна индустрия Михаел Пфайфер.

Тук са възможни инвестиции за милиони евро и е добре, че за тези цели са предвидени европейски пари, каза Пфайфер. Освен специалисти от областта на икономическото развитие и сътрудничество и на инвестициите в тази част на Европа, в конференцията участва и германският външен министър Гидо Вестрервеле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още