IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще определи размера на компенсациите за фермерите на 22 юни

Опасни зеленчуци в страната ни няма, твърди министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

18:30 | 15.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Държавите членки на ЕС ще определят на 22 юни точния размер на компенсациите на европейските производители на зеленчуци, ощетени покрай заразяването със стомашно-чревна инфекция и продължителния период за определяне на преносителя на смъртоносния щам на бактерия Escherichia colli. Съобщение в този смисъл на Европейската комисия бе цитирано от РИА „Новости“.

Първоначално ЕК предложи да изплати на фермерите 150 млн. евро, но Франция и Испания не се съгласиха с тази сума. Европейските производители на зеленчуци оцениха загубите си на 417 млн. евро.

В началото се смяташе, че преносител на бактерията са краставици от Испания, а заподозрени бяха също домати и салати. Последните изследвания сочат, че източник на заразата е ферма за отглеждане на бобени кълнове край Юлцен, германската провинция Долна Саксония.

Впоследствие ЕК предложи компенсациите да бъдат увеличени до 210 млн. евро и отбеляза, че размерът им може да нарасне още в зависимост от одобрените заявки на фермерите в отделните държави.

„Окончателното число на компенсациите ще бъде потвърдено на 22 юни, когато държавите членки на ЕС ще определят обемите, които покрива“, се казва в съобщението на ЕК.

Според решението на държавите членки компенсации ще бъдат изплащани не само за щети от нереализирани домати, салати и краставици, както първоначално възнамеряваше ЕК, но и за патладжаните и праза.

Те ще обхващат стоки, иззети от пазара от 26 май насам, като ще се плащат минимум 50% от средната юнска цена на стоката. ЕК вече предложи този размер да бъде увеличен с 30%, а държавите членки подкрепят инициативата.

„Българските зеленчуци са безопасни и могат да бъдат консумирани спокойно на нашата трапеза”, заяви на свой ред министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Хасково, след като символично наряза шопска салата, за да почерпи представителите на медиите с натурални български домати, краставици, чушки и лук, съобщиха от министерството.

„Много се спекулираше около заплахата от зараза по краставиците Ешерихия коли. Опасни зеленчуци в страната ни няма”, увери министърът, след като пръв опита от направената от него салата.

Българските зеленчукопроизводители ще бъдат компенсирани на 100% за загубите си от истерията покрай епидемията е-коли, но само ако са документални доказани, съобщи министърът на среща със земеделски производители.

Очаква се Съветът на комисарите на Европейската комисия да се възползва от правото си еднолично да вземе решение за компенсирани в размер на 210 млн. евро за периода от 26 май до 30 юни, каза министър Найденов.

Това решение вероятно ще бъде обявено на 22 юни в официалния вестник на ЕК и веднага след това производителите ще могат да подават заявления за компенсиране по образец в общинските служби на МЗХ.

Заявленията ще се разглеждат в Брюксел всяка седмица и компенсации ще се изплащат от 22 юли до 15 октомври. 

Министърът предупреди да не се правят опити за измами и надписване на продукция, тъй като тези средства подлежат на одит от ЕС и санкциите ще се големи.

Той призова земеделците да се обединяват в сдружения, тъй като този път в Брюксел едва се е преборил исканията за компенсации да не се заявяват от сдружения, а директно от производителите. Следващият път ЕК може да не е благосклонна, предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още