IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият премиер е готов за референдум по програмата за бюджетни икономии

Мярката ще бъде приложена, "когато се наложи", уточнява Папандреу

13:05 | 07.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Гърцкият премиер Георгиос Папандреу е наредил на министъра на вътрешните работи на страната да подготви необходимите правни основания за евентуалното провеждане на национален референдум по проблема за по-нататъшното въвеждане на мерки с цел намаляване на бюджетния дефицит, съобщи AP.

На извънредно заседание вчера Папандреу е заявил, че е готов „дори за използване на инструмент като референдума за постигането на максимално широко съгласие, както е предвидено в Конституцията“. До тази стъпка ще се стигне „когато се наложи“, е уточнил той.

По данни на Ройтерс Папандреу е отбелязал, че преговорите между Гърция и международните кредитори за новия пакет финансова помощ още не са приключени и следващите няколко седмици ще са решаващи за вземането на това решение.

В средата на миналата година Гърция бе на практика спасена от фалит чрез стабилизационен финансов пакет от държавите-членки на еврозоната и Международния валутен фонд на обща стойност 110 млрд. евро.

Средствата трябваше да бъдат предоставени в продължение на 3 години, като към началото на този месец Гърция е получила заеми от 53 млрд. евро.

В замяна страната въвежда драконовски мерки за затягане на коланите. В края на май гръцкото правителство обяви намаляване на разходите с 6 млрд. евро за 2011 г., пакет от икономии на стойност 22 млрд. евро за 2012-2015 г. и програма за приватизиране на държавни активи на стойност 50 млрд. евро.

Действията на правителството предизвикаха вълна от стачки и протести, организирани от най-големите профсъюзи в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още