IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEE Stock Exchange Group се оглежда за придобивания

Основните цели за придобиване са борсите в Букурещ и София, казва изпълнителният директор на CEE SEG

17:10 | 01.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
CEE Stock Exchange Group се оглежда за придобивания

CEE Stock Exchange Group, която обединява фондовите борси във Виена, Будапеща, Любляна и Прага, се интересува от нови придобивания в Централна и Източна Европа, казва Михаел Буул, изпълнителен директор на групата, цитиран от CNBC.

Основните цели за придобиване са борсите в Букурещ и в София, но групата се интересува и от пазарите в бивша Югославия, казва той.

„Имаме добри неформални връзки с борсата в Букурещ“, коментира Буул, допълвайки, че за момента няма конкретни дискусии за придобиване на румънската фондова борса, която е собственост на местни брокери и банки и където все още съществува ограничението да притежаваш поне 5% от капитала на борсата, за да имаш правото на глас.

В България правителството притежава 50% от фондовата борса, които планира да приватизира.

„Стига процедурата (за приватизация на борсата в София) да бъде стартирана, ние определено сме заинтересувани“, казва Буул. „По принцип ние се интересуваме от всички страни в Централна и Източна Европа“.

Регионът беше тежко засегнат от финансовата криза след колапса на Lehman Brothers през 2008 г., когато потокът от преки чуждестранни инвестиции пресъхна, а дяловите инвеститори потърсиха убежище в по-сигурни активи. Цените на акциите преди кризата бяха около 16 пъти печалбите преди лихви и данъци, но това съотношение вече не е реалистично, казва Буул.

„Определено не може повече да мислим за оценки, подобни на тези отпреди кризата“, казва той, допълвайки, че сега цените са в порядъка на 8 до 10 пъти печалбите преди лихви и данъци.

Друга голяма борса в региона, която може да си съперничи с CEE Stock Exchange Group, е борсата във Варшава, но тяхната стратегия е да привличат компании, базирани в други страни, като Украйна, Беларус и Грузия, които да се листват във Варшава, а не да купуват фондови пазари в региона.

Буул посочва, че стратегията на неговата група е по-добра, защото листването на чуждестранна борса не винаги носи достатъчно ликвидност, след като отшуми първоначалният инвеститорски ентусиазъм около дадена компания. Наскоро Варшава привлече някои малки и средно големи компании, главно от бившите Съветски републики.

„Въпреки това мисля, че нашата група е по-привлекателна, ние имаме по-висока ликвидност и по-големи компании“, допълва Буул.

През последните няколко години Русия започна да укрепва позициите си на капиталовите пазари в бившите си сателитни републики, казва Буул, допълвайки, че е трудно да бъде придобита фондова борса в региона, защото „нищо не може да се случи без съгласието на Русия“.

Американски и британски инвеститори се завръщат на централно- и източноевропейските пазари и към момента представляват 54% от всички инвеститори в региона, казва Буул.

Инвеститорите от Великобритания и САЩ като цяло се завръщат, но тъй като регионът „вече не се приема до такава степен за развиващ се“, а новите инвестиционни дестинации като страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) стават все по-привлекателни, „ние никога няма да се завърнем към инвестиционните нива отпреди кризата“, допълва той.

„Не може да се съревноваваме с 10% икономически ръст в Китай, 7% в Индия и 5-6% в Бразилия“, казва Буул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 2
EquityPrivate
преди 13 години
P/EBIT?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още