IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестът на Младич ще помогне за приемането на Сърбия в ЕС

Това е великолепна новина за инвеститорите, за пазара и за динара, коментират анализатори

12:13 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Арестът на Младич ще помогне за приемането на Сърбия в ЕС

Сърбия разчита, че залавянето на най-издирвания беглец в Европа - Ратко Младич - генералът, отговорен за обсадата на Сараево и клането в Сребреница, ще улесни приемането на страната в Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Младич, който е на 69 години и се укриваше от 1995 г., беше заловен в сръбско село на 80 км северно от Белград, под фалшиво име. Той беше изправен пред съда в Белград и се очаква да бъде екстрадиран в Хага, където ще бъде съден от Трибунала за военни престъпления към Организацията на обединените нации (ООН). Здравословното и психическо състояние на Младич изглежда нестабилно.

ЕС критикуваше правителството на сръбския премиер Мирко Цветкович за провала да залови Младич през последното десетилетие и за отказа на страната да признае независимостта на Косово. Вчера европейските лидери заявиха, че арестът говори за решимостта на Сърбия да подобри връзките си с Европа и да получи статут на страна кандидат за ЕС през тази година.

„Това е едно много смело решение на сръбския президент“, казва френският президент Никола Саркози. „Сърбия направи решителна стъпка към интеграцията си в ЕС“.

Сръбските индекси и динарът се повишиха вчера, след като президентът на страната Борис Тадич обяви ареста. Вчера сръбският динар затвори с ръст от 4% до 96,9 динара за евро, след като се повиши с 1,3% веднага след оповестяването на новината, разкриват данни на сръбската централна банка. Белградският индекс BELEX15 се повиши с 1,5% до 790 пункта – най-високото ниво на индекса от октомври 2009 г.

Чрез подобряването на връзките си с ЕС Сърбия иска да настигне 10-те бивши комунистически страни от Източна Европа, които се присъединиха към ЕС от пролетта на 2004 г. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) в края на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Сърбия е достигнал 5260 долара на глава от населението, в сравнение с 13 527 долара в Хърватия и 38 600 долара в Германия.

„Това е великолепна новина за инвеститорите, за пазара и за динара“, казва Александър Яредич, инвестиционен директор на Volksbank в Сърбия. „Секунди след новината всички започнаха да продават евро“.

Европейският комисар за външната политика Катрин Ащън посети Белград вчера, за да обсъди редица нерешени въпроси около кандидатурата на Сърбия за ЕС, включително „регионалните отношения“ на Балканите.

Сърбия отказва да признае независимостта на Косово, където в края на 90-те години бившият сръбски президент Слободан Милошевич изпрати военни части. НАТО атакува сръбската армия през 1999 г., за да защити цивилното албанско население от репресии.

С 2 млн. жители главно етнически албанци, Косово обяви независимост през февруари 2008 г. Страната е призната от 75 държави, включително 22 страни членки на ЕС и САЩ.

На Сърбия може да бъде даден статут на страна кандидат през следващата година, прогнозира Standard & Poor’s. Арестът е „ключова стъпка към интеграцията на Сърбия в ЕС и ще помогне за повишаването на кредитния рейтинг на страната“, се казва в изявление на кредитната агенция.

Рейтингът на S&P за сръбския правителствен дълг е BB – две степени под най-ниското инвестиционно ниво и съвпада с рейтингите на Турция, Македония и Черна Гора. Арестът на Младич няма да има непосредствен ефект върху сръбския рейтинг, посочва S&P.

Според анализатори Сърбия може да започне преговори за присъединяване към ЕС през първата половина на следващата година.

Преките чуждестранни инвестиции в Сърбия за първото тримесечие на годината възлизат на 800 млн. евро, в сравнение с 850 млн. евро за цялата 2010 г.

„По-добрите перспективи за приемане на страната в ЕС определено ще понижат рисковете за инвеститорите в Сърбия“, казва Владимир Глигоров, икономист на Vienna Institute for International Economic Studies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още