IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл обяви 71% ръст на печалбата през първото тримесечие

Показателят би бил още по-голям, ако рублата не бе толкова силна и не бяха увеличени данъците

16:05 | 26.05.11 г. 1
Лукойл обяви 71% ръст на печалбата през първото тримесечие

Втората най-голяма руска петролна компания Лукойл обяви, че печалбата й през първото тримесечие е нараснала със 71% до 3,5 млрд. в съзвучие с предварителните прогнози на анализаторите, като по-високите цени на петрола й помагат да компенсира по-слабите добиви, съобщи АР.

В официално изявление от компанията посочват, че печалбата й за периода януари-март е нараснала с 2 млрд. долара в сравнение със същия период на предходната година. Най-голямата частна руска петролна компания обяви, че продажбите са нараснали до 29,6 млрд. долара, след 23,9 млрд. долара за първите три месеца на миналата година.

Цената на Urals, основният тип изнасян петрол от Русия, се е увеличила с над 30% на годишна база, изчисляват анализатори. Високите цени на петрола помагат за компенсирането на намаления добив, който според Лукойл е спаднал с 5% до 22,8 милиона тона за последната година.

От компанията посочиха също, че ръстът на печалбата би бил още по-висок, ако рублата не бе поскъпнала и не е имало увеличение на данъците. Лукойл е изправена пред намаляване на нефтодобива, като се стреми да компенсира изчерпването на старите находища с разработването на нови. Но дори нарасналият добив през първото тримесечие от новите находища в басейна на Каспийско море, за които получава отстъпки при данъците и акцизите, не могат да компенсират спадналия добив в старите.

През април Лукойл подписа сделка с Бешнефт за съвместно разработване на огромните находища Требс и Титов в източен Сибир, като оценката за техния обем е 1,1 млрд. барела. Не се очаква сделката да увеличи добивите на Лукойл с повече от 3% дори в Сибир, но анализатори на базираната в Москва  UralSib обявиха, че то може да подпомогне приходите на компанията, преди да бъдат усетени данъчните облекчения за новите находища.

Акциите на Лукойл поевтиняха с 0,9% в ранния следобед на московската борса  MICEX при всеобщата тенденция към спад, регистрирана там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
А стига бе, нали бяхте на загуба от мораториума?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още