IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваха Ратко Младич

Младич, издирван дълги години по обвинения в геноцид, блокираше пътя на Сърбия към ЕС

15:56 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-издирваният от Трибунала в Хага обвиняем Ратко Младич беше арестуван преди обед, съобщи сръбският президент Борис Тадич на извънредна пресконференция. Тадич съобщи още, че е в ход процесът на екстрадирането на генерала в Хага, пише Dnes.bg.

Приключихме един тежък период от нашата история и махнахме петното от Сърбия и членовете на сръбския народ, независимо къде живеят, заяви Тадич. Ратко Младич е бил арестуван в село Лазарево край град Зренянин, където се е укривал в къщата на свой роднина под името Милорад Комадич.

Военният лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич, издирван дълги години по обвинения в геноцид, който блокираше пътя на Сърбия към ЕС, е арестуван в Сърбия, каза приятел на семейството, цитиран от Ройтерс по-рано.

Той се намира в централата на Агенцията за сигурност и информация /в Белград/, каза източникът. Младич е бил арестуван в Сърбия. Командващият силите на босненските сърби по време на войната в Босна през 1992-1995 г. Младич е обвинен през 1995 г. в геноцид заради клането в Сребреница, когато бяха убити 8 000 мюсюлмани и продължилата 43 месеца обсада на Сараево.

Сръбската полиция арестува при тайна операция преди няколко часа Милорад Комадич, за когото се подозира, че е Ратко Младич, предаде по-рано Б92.

Арестът е бил извършен след получен сигнал, че Комадич има идентификационни белези като Ратко Младич, а и физически прилича на него. Б92 се опита да провери от сръбската полиция тази информация, но отговорът беше кратък – че в момента се извършва проверка на самоличността и се прави ДНК анализ. Беше уточнено, че за цялостна проверка на ДНК са нужни три дни.

От своя страна хърватският „Ютарни лист“ пише, че при тайна операция в Сърбия полицейски спецчасти са арестували Милорад Комадич, без обаче да се уточнява мястото, където е бил извършен арестът.
Хърватското издание посочва още, че Комадич е арестуван по подозрение, че той е всъщност е военният лидер на босненските сърби Ратко Младич.

РТС научи, че човекът, арестуван под името Милорад Комадич, е издирваният от Трибунала в Хага за военни престъпления Ратко Младич.

Младич е обвинен за геноцид и други престъпления, извършени срещу цивилни лица в Босна и Херцеговина, и се издирва от края на 1996 г.

Арестуването на Младич е едно от условията Сърбия да получи статут на кандидат член на ЕС. В четвъртък на посещение в Белград е върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още