IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Румъния е спаднал до 0,8%

Постъпленията в бюджета са нараснали с над 10% заради увеличаване на приходите от ДДС, акцизи и нефискалните приходи

22:55 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Румънски полицаи протестираха в края на миналата седмица пред сградата на Парламента в Букурещ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Румънски полицаи протестираха в края на миналата седмица пред сградата на Парламента в Букурещ. Снимка: Ройтерс

Дефицитът на общия консолидиран бюджет на Румъния е спаднал до 4,4 млрд. леи, съответно 0,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), след първите четири месеца на тази година, съобщи Аджерпрес, цитирайки данни на министерството на финансите.

"На фона на повишаването на заплатите и запазването на разходите в границите на годишната програма, през април тази година е отчетен лек излишък от 829 млн. леи", се посочва в съобщението на министерството.

След първото тримесечие на тази година финансовото министерство обяви дефицит на общия консолидиран бюджет от 5,2 млрд. леи, тоест 1% от БВП.

В периода януари-април 2011 г. приходите към общия консолидиран бюджет са били 58 млрд. леи, тоест с 10,3% по-високи в сравнение с предишната година, вследствие на увеличаване на приходите от ДДС, акцизи и нефискалните приходи. Приходите от данъка върху доходите обаче са намалели с 2,5% спрямо предходната година, отбелязва министерството.

Разходите от общия консолидиран бюджет са били 62,4 млрд. евро, тоест с 3,6% по-малко от предишната година, въпреки че разходите за стоки и услуги са се повишили с 8,3%.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още