IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство изключва референдум за новите мерки за икономии

Eврокомисарят по морските въпроси и риболова Мария Даманаки заговори за връщане към драхмата

19:56 | 25.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкото правителство вече съобщи, че продава &quot;незабавно&quot; участията си в телекома ОТЕ, в държавната Пощенска банка и в пристанищата Пирея и Солун, за да намали дълга на страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкото правителство вече съобщи, че продава "незабавно" участията си в телекома ОТЕ, в държавната Пощенска банка и в пристанищата Пирея и Солун, за да намали дълга на страната. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство, което днес потърси национален консенсус за нови строги мерки за излизане от дълговата криза, изключи възможността за организиране на референдум по темата, предаде Ройтерс.

Атина иска да осигури продължаването на финансирането по спасителната програма в размер на 110 млрд. евро, която бе договорена преди година с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ). ЕС обаче  настоява за по-широка политическа подкрепа, преди да бъде взето решение за евентуално отпускане на нов заем на Гърция.

Лидерите на опозицията, начело с консерватора Андонис Самарас, които имаха вчера срещи поотделно с премиера, потвърдиха съпротивата си срещу правителствената рецепта за излизане от кризата, която предвижда засилване на мерките за икономии и ускоряване на приватизациите, предаде France Press.

В гръцкия печат днес имаше спекулации за това, че правителството може да прибегне до референдум за допълнителните мерки за икономии, след като политическите му опоненти отхвърлиха предложения план. "Няма конкретна идея или план за референдум", заяви говорителят на правителството Георгиос Петалотис, цитиран от 
Ройтерс. "Основната ни цел е да завършим нашия средносрочен план, който е непосредствената крачка за излизане от кризата", добави той.

"Премиерът заяви, че може да се мисли за референдум тогава, когато има нужда от широкообхватен консенсус и съгласие", казва още Петалотис, като добави, че нито новите мерки, нито миналогодишният меморандум са въпроси, които се нуждаят от свикване на референдум, предаде АНА-МПА.

Правителственият говорител подчерта, че Гърция няма опит в провеждането на референдуми и добави, че не може да става въпрос и за предсрочни избори. 

Същевременно еврокомисарят по морските въпроси и риболова Мария Даманаки, която бе номинирана от управляващата в Гърция социалистическа партия ПАСОК, предупреди, че членството на страната й в еврозоната е в риск, съобщи Ройтерс.

"Принудена съм да говоря открито. Или трябва да се съгласим с нашите кредитори за програма, предвиждаща по-големи саможертви, или да се върнем към драхмата", заяви гръцката еврокомисарка, цитирана от АНА-МПА.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 13 години
Отговорът е ясен - когато е твърде късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
bate Goiko
преди 13 години
При Гърция въпроса вече не е дали ще напусне еврозоната, а кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още