IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи да бъдат върнати визите за Сърбия и Македония

Предложението ще бъде внесено за одобрение от министрите на вътрешните работи на ЕС на срещата им на 9 и 10 юни в Люксембург

21:02 | 20.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕК ще предложи да бъдат върнати визите за Сърбия и Македония

Европейската комисия ще предложи във вторник да бъдат върнати визите, за да бъдат санкционирани страните, чиито граждани злоупотребяват с това улеснение и малцинствата им мигрират в страните от ЕС, съобщава Франс прес.

Мярката ще засегне директно Сърбия и Македония, които напразно многократно бяха призовавани от европейски ръководители да вземат мерки да спрат притока на техни граждани в страните от ЕС.

Белгия е особено засегната от притока търсещи убежище от Сърбия и Македония представители на малцинствата, предимно роми и албанци от Южна Сърбия.

Белгийският държавен секретар по въпросите на миграцията Мелшиор Ватле многократно изрази през властите в Белград недоволството на своето правителство. Той написа писмо до еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, в което я призовава да вземе необходимите мерки.

Търсещите убежище в Белгия сърби са били 188 през март и 106 през април, а тези от Македония са били съответно 86 и 99, уточни Ватле.

Белградското радио Б-92 съобщи по-рано този месец, че Белгия е поискала от еврокомисаря за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом временна отмяна на безвизовия режим със Сърбия, а ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Венсан Дежер е потвърдил тази възможност.

Противно на инертността на сръбските власти, г-жа Малстрьом реши да действа и да предложи санкция, искана от мнозинството страни членки.

Предложението й ще бъде внесено за одобрение от министрите на вътрешните работи на ЕС на срещата им на 9 и 10 юни в Люксембург.

ЕС отмени визите за граждани на Сърбия, Македония и Черна гора през декември 2009 г. Водят се преговори за отмяна на визите за босненски и албански граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Simeon_Nachev
преди 13 години
Към момента, гражданите на Босна и Херцеговина, както и тези на Албания, влизат в България, а предполагам и в останалите страни членки на ЕС само с паспорт. Не изключвам разбира се и някакви двустранни спогодби с изброените страни и България. Както е случаят със Сърбия, Швейцария, Исландия и България - свободно патуване на членове на ЕС само с лична карта. Във всеки случай, завършващата част на статията Ви, не е коректна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Незабавно трябва да им се върнат визите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още