IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния последна по усвояемост на еврофондовете

Страната е успяла да усвои едва 7% от предоставените субсидии, в България ефективно изплатени са 10%

09:52 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Румънски селянин подкарва овцете си покрай последния пътен знак на село Девесулу, на около 230 км западно от Букурещ. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Румънски селянин подкарва овцете си покрай последния пътен знак на село Девесулу, на около 230 км западно от Букурещ. Снимка: Ройтерс 

От присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) Румъния е усвоила действително едва 7% от еврофондовете, което прави 1,5 млрд. евро, показва доклад на одиторската компания KPMG, цитиран от Mediafax. В рамките на първия период от 2007 до 2013 г. на страната по различни програми са предоставени 23,3 млрд. евро.

Най-ниска усвояемост е отчетена в ресорите транспорт и околна среда, на които същевременно са отпуснати най-много средства. В рамките на програмата за развиване на транспорта досега са усвоени едва 47 млн. от общо отпуснатите до 2013 г. 5,7 млрд. евро, което прави по-малко от 1%. Към тях следва да се добавят и още подписани договори за нови 836 млн. евро, тоест общо около 15% от наличните субсидии.

В областта на опазването на околната среда обемът на плащанията е в размер на 122 млн. евро, тоест 2% от общата сума от 5,6 млрд. евро. Трябва обаче да се признае, че одобрените, но все още неизплатени помощи по тези фондове покриват с 2,4 млрд. евро 43% от общата си сума.

И по отношение на повишаването на конкурентоспособността и подобряването на административното управление Румъния се представя зле със само 34% и съответно 33% и фактически плащания от 9% и съответно 4% от отпуснатите суми. Добри резултати се отчитат при регионалното развитие и човешките ресурси, където обаче бюджетите са сравнително малки - 3 и съответно 4 млрд. евро. Тук делът на усвояемост е 70% при подписаните договори и 13 и 12% при вече изплатените субсидии.

На регионално равнище средното оползотворяване на субсидиите от страните, които се присъединиха след 2004 г. към ЕС, е 17% по действителни и 53% по договорени плащания. Латвия и Литва са лидери по този показател с 30%, следвани от Словения и Чехия с 27% и 26%, Естония с 21%, Словакия - 17%, Унгария и Полша с по 16%. На последните две места са България с 10% и Румъния с едва 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още