IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Темелин може да се появят мега-реактори

Първоначално бяха планирани реактори с мощност между 900 и 1000 мегавата, а сега се оказва, че в Темелин може да се появи и 1600-мегаватов реактор

21:54 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Чешкият АЕЦ &quot;Темелин&quot; може да се сдобие с мега реактори. <em>Снимка: sxc.h</em>u</p>

Чешкият АЕЦ "Темелин" може да се сдобие с мега реактори. Снимка: sxc.hu

Новите два блока, които според плановете на чешкото правителство трябва да бъдат построени в АЕЦ Темелин (Южна Бохемия), може да бъдат снабдени с огромни реактори с мощност от по 1 600 мегавата, цитират чешките медии техническото изследване на енергийния концерн CEZ. Двата сегашни блока в Темелин са с мощност от по 1000 мегавата.

„Изследванията ни показаха, че мощностите на Темелин могат да се разширят с до 3200 мегавата. Предвид големината на тези блокове трябваше да изследваме възможността за включването им в електропреносната мрежа, за охлаждането им, както и точното им местоположение. И установихме, че няма ограничения“, твърди инвестиционният директор на CEZ Петер Боднар пред икономическото издание E15.

Според председателя на чешката ядрена агенция (SUJB) Дана Драбова големината на реакторите няма да се отрази на сигурността им.

Новината за новите реактори е добре дошла за френския концерн Areva, който произвежда подобни реактори - от типа EPR. Кой обаче ще спечели поръчката обаче още не е решено. „При търга ще вземем предвид не само най-доброто решение, но и други критерии, а големината на блоковете може да е различна“, твърди Боднар.

Освен Areva интерес проявяват и чешко-руският консорциум от Skoda JS, Атомстройекспорт и Гидропресс, както и американският концерн Westinghouse. Процедурата по избора вече тече, както и оценката за въздействие върху околната среда. Решението кой от тримата участници ще бъде предпочетен, трябва да бъде взето до края на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още