IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел не обещава нова помощ за Гърция преди резултатите от одита

Днес Гърция успя да привлече от пазара повече средства, отколкото бе планирано

16:00 | 10.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Меркел не обещава нова помощ за Гърция преди резултатите от одита

Германският канцлер Ангела Меркел отказа да обещае нова помощ за Гърция, като заяви, че е твърде рано да се решава дали гръцкото правителство има нужда от допълнителна финансова подкрепа, за да се справи с дълговата криза, съобщава Bloomberg.

„Първо трябва да разберем какво е положението. Само тогава мога да реша дали нещо трябва да се направи“, казва Меркел. „По-никакъв начин не помагаме на Гърция като се впускаме в спекулации“, казва Меркел.

Въпреки че „е ясно“, че Гърция изпитва затруднения при изпълнението на условията около спасителния план за 110 млрд. евро, оценката на прогреса на гръцкото правителство в провеждането на „смелите реформи“ е в процес на изготвяне от Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) и не се очаква да бъде представена преди следващия месец, посочва Меркел.

„Аз съм от хората, които си вадят заключения едва след като видят резултатите и ги анализират“, казва германският канцлер.

Междувременно международните инспектори пристигнаха в Атина във вторник, ден преди поредната планирана обща стачка.

Днес Атина успя да набере 1,625 млрд. евро чрез продажбата на 26-седмични облигации при доходност от 4,88%, малко по-висока от 4,8% при подобен аукцион през април. Съотношението търсене/предлагане беше 3,58 пъти, в сравнение с 3,81 пъти през април.

Първоначално правителството планираше да набере 1,25 млрд. евро.

Аукционът беше проведен ден, след като Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на страната до B от BB-. Агенцията посочва, че на Гърция вероятно ще се наложи да прибегне до частичен фалит, като преструктурира дълга си с 50%.

Правителството в Атина заяви, че решението на  S&P „не е оправдано“ и че е базирано до голяма степен на „пазарни слухове и публикации в пресата“.

Moody's също обяви, че е поставила Гърция под наблюдение с перспектива за възможно понижение на кредитния рейтинг.

Според много анализатори растящият гръцки дълг от над 340 млрд. евро в съчетание с бюджетния дефицит от 10,5% от брутния вътрешен продукт на страната през 2010 г. означава, че Гърция ще трябва да преструктурира дълговете си по един или друг начин. Лихвите по 10-годишните гръцки ДЦК остават над 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 13 години
Според мен си има ясен протокол за действие , който се спазва в подобни ситуации. 1. Убеждава се въпросната страна , че всички са добронамерени и искат да помогнат. Правят се смешни риформи.2. Показва се ,а после се доказва ,че тя сама не може да се оправи в целия тоя хаос.3. Затяга се влиянието до постигане на пълен контрол .4.Започва се с най - безболезненото и желано - приватизация 5.Следва втора вълна на приватизация 6.Чак тогава се съкращават драстично бюджетните разходи - за година 2 колкото може да се измъкне.7.Накря се оставя един приличен дълг от 100 тина милиарда които да тежи във вечността и да работи гръцкия туризъм за нуждите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
Не знам дали някой някъде е направил подробни сметки кой колко ще загуби при двата варианта - нова помощ или преструктуриране, но никой не дава гаранции, че след поредната помощ няма отново да се стигне до същата ситуация. Не забравяйте, че при първото спасяване пак ги говореха същите - ако не я спасим сега банките ще фалират, ще настане апокалипсис. Е спасиха я и пак се стигна до същата ситуация. Какво гарантира, че това няма да се случи пак, а при влизането в сила на "Евро плюс" пак ще трябва другите да плащат. Ясно е че колкото повече отстъпки се правят по безотговорни стават Гърците. Явно имат нужда от един фалит и МВФ да се оправя с тях - единствените които имат волята да наложат дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
al64ad
преди 13 години
Сметките ти меко казано не са даже и бакалски!Първо :най много ще го отнесат гръцките банки и фондове.След тях идва ЕЦБ и чак след тях са френските ,немските,щатски и юк банки.Със сигурност те могат да издържат едно 50 %нтно подстригване.Даже за Германия и Франция този вариант вероятно е по-евтиния..Айде сега помисли що толкоз са се закъхарили в цялото ЕС и спри да пишеш на ангро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
Да ама няма как да не даде - иначе немските и френските банки ще го отнесат.При 50%-но преструктуриране ще поемат 170 млрд. евро загуби!Дали ще им дадат още кредити, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Lazy
преди 13 години
Aaaa! Избори идват, смее ли да каже друго?А каза "Даваме" а я изгониха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още