IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция готви „списък на срама“ с имената на големите длъжници

Онези, които не плащат данъците си, ще попадат в публичен списък, който ще ги изобличава пред обществото

17:15 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция готви „списък на срама“ с имената на големите длъжници

Тежките времена изискват тежки мерки, а гръцкото правителство планира точно такива. Намеренията на властите в Атина са да бъде направен публичен списък на фирмите и хората, които имат големи данъчни задължения, но не внасят дължимото в хазната, пише CNBC.

Заради незавидното състояние на приходите в бюджета правителството предвижда значителни „реконструкции“ на начина, по който се събират парите на държавата. Те включват създаване на „списък на срама“ с големите длъжници в страната.

„Структурата на данъчната администрация ще бъде фундаментално преструктурирана в съответствие с най-добрите организационни практики, които ще ни бъдат предложени от международни консултанти“, се казва в официално съобщение на гръцкото финансово министерство.

„Мрежата от офиси на данъчните служби ще бъде стратегически преструктурирана. Броят на офисите ще се сведе до по-малък, като приходите ще бъдат наблюдавани на месечна база, предвиждат се и ясни санкции при слабо представяне“, се допълва в съобщението.

Към онези, които не плащат данъците си, е отправена заплаха, че правителството ще ги включи в „списък на срама“, който ще разкрива самоличността им пред обществото.

В тази насока ще бъде търсена помощта на международните банки, които ще трябва да разкриват информация при подозрение, че гръцки граждани крият пари в чужбина.

За да бъде създаден „списък на срама“, трябваше да бъде направена промяна в законодателството, която да позволява разкриване на лични данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още