IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира износа на бензин през май

Причината е, че напоследък възникна дефицит на горива в някои региони на Русия и съответно цените им се покачиха

11:26 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия спира износа на бензин през май

Министерството на енергетиката на Русия и руските нефтени компании се договориха за прекратяване на износа на бензин през месец май, за да бъдат обезпечени изцяло потребностите на вътрешния пазар на страната. Това съобщи тази сутрин зам.-министърът на енергетиката на Русия Сергей Кудряшов след съвещание за ситуацията на пазара на петролни продукти, съобщи Прайм-Тасс.

„Ние се договорихме с петролните компании, че ще предоставят за вътрешния пазар целия обем произведен от тях бензин“, заявява Кудряшов. Той допълва, че по този начин ще бъдат осигурени напълно потребностите на вътрешния пазар на Русия, а също и ще са осигурени необходимите запаси от нефтопродукти – става въпрос за всички видове бензин.

По думите на руския зам.-министър решението за спиране на износа на бензини през май е обсъдено с всички руски компании, осъществяващи експорт на бензин.

За първите 4 месеца на тази година експортът на руски петролни продукти е около 1 млн. тона. През миналата година руските компании са изнесли общо около 3 млн. т бензин.

Причината за наложената мярка е, че напоследък възникна дефицит на горива в някои региони на Русия и съответно цените им се покачиха. Експерти коментират, че компаниите се насочват към износ на нефтопродукти заради високата им рентабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още