IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения въвежда банков данък

Финансовите институции, които не предоставят кредити на бизнеса, ще подлежат на облагане

10:58 | 28.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ако банките не откликват на молбите за кредитиране, ще бъдат облагани с новия данък.<span style="font-style: italic;"> </span><i>Снимка: Дойче Банк</i></p>

Ако банките не откликват на молбите за кредитиране, ще бъдат облагани с новия данък. Снимка: Дойче Банк

Словенското правителство обмисля доходоносна за държавата данъчна промяна, която се очаква да принуди банките да отпускат повече кредити на бизнеса. Нов закон, който ще влезе в сила от 1-и май, предвижда въвеждане на специален банков данък от 0,1% от балансовия резултат.

Според финансовото министерство новият данък няма за цел да пълни хазната, а да надвие свиването на кредитирането, което вреди на бизнеса, пише Wirtschaftsblatt. Според финансовия министър Франци Кризанич новият данък ще вкара в бюджета около 5 млн. евро.

Няма да се облагат банки, които отпускат поне 60% от кредитите си на реалния икономически сектор и на малки и средни предприятия. „Пощадени“ от данъка ще бъдат и тези финансови институции, които в рамките на една година повишат поне с 5% обема на кредитите си за бизнеса, както и за държавната Банка за развитие и за банките, които отпускат потребителски кредити.

За разлика от останалите реформи, за този нов данък не е предвидено свикване на референдум, но все пак предложението ще трябва да бъде одобрено през следващите дни и от парламента.

Следващият референдум, който ще се състои в Словения, ще бъде на 5-и юни и се отнася до пенсионната реформа. Правителството предлага да повиши пенсионната възраст до 65 години и за двата пола от 57 за жените и 58 за мъжете. Синдикатите обаче поискаха референдум по въпроса с аргумента, че увеличението е прекалено голямо. Социологическите агенции предвиждат отрицателен вот.

Именно неразбирателството по този законопроект доведе до това, че партията на пенсионерите (Desus) напусна четирипартийното правителство на социалдемократа Борут Пахор, а управляващата коалиция загуби мнозинство и в парламента. Изходът от референдума ще реши и съдбата на кабинета. Засега Пахор не е съгласен на оставка и предсрочни избори година и половина преди редовните, въпреки че и президентът Данило Тюрк смята за „разумно“ парламентът да бъде разпуснат още сега и да се проведат нови избори.

В началото на април Пахор вече понесе силно поражение, след като словенците казаха „Не“ на нов трудов закон, известен като „Закона Mini-Job“. Той бе приет от парламента през ноември и предвиждаше да бъдат увеличени данъците на работещите студенти и да бъде ограничено правото им на полагане на труд. Освен това се очакваше той да направи по-лесно за фирмите да разкриват работни места на непълен работен ден - мярка, която според левоцентристкото правителство би направила трудовия пазар по-гъвкав.

Словения е член на еврозоната и е силно зависима от износа. Страната беше тежко засегната от световната икономическа криза. Брутният вътрешен продукт се сви с 8,1% през 2009 г. Миналата година Словения регистрира икономически растеж от 1,2%, а правителството очаква тази година ръстът да е 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
eldred
преди 13 години
И после защо има нестабилност в банковата система, те лошите алчни банкери видиш ли. Резултатът ще е, че словенските банки за да не плащат данък ще отпускат рискови кредити. Този филм сме го гледали и преди. Стар политически трик е като не можеш да постигнеш добър икономически растеж е да симулираш такъв, като изкуствено надуеш кредитирането. В началото е готино - преди да започнат да се пукат балоните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
all_trader2
преди 13 години
кога и нашите тикви смотани ще измислят нещо подобно? НИКОГА .нашите си мислят ,че могат само да взимат . прекрасна идея на този финансов министър , после се чудете що средната заплата в Словения е 1500 Е ,а в БГ е 300 Е . нас ни управляват некадърници и продажници съсипващи малкия и среден бизнес а вижте хората как ги мислят нещатата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още