IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit и Fiat с общ план за завладяване на сръбския пазар

Италианският автоконцерн планира да започне серийно производство в Сърбия през 2012 г. и има нужда от голяма дилърска мрежа

14:21 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Първоначално Fiat ще сглобява по 200 хиляди коли годишно в Италия. <br />
<i>Снимка:</i> компанията</p>

Първоначално Fiat ще сглобява по 200 хиляди коли годишно в Италия.
Снимка: компанията

Банковата група UniCredit и автопроизводителят Fiat сключват брак по италиански, но и по сметка с една-единствена цел – завладяване на сръбския пазар. Сръбската дъщерна група на UniCredit - UniCredit Bank Serbia е сключила ексклузивно споразумение с тoринския концерн за финансирането на мрежа от местни автосалони. Те трябва да продават автомобили от марката Fiat, произведени в халетата на северноиталианския концерн в Крагуйевац или в други негови заводи, съобщава Blic.

С това споразумение UniCredit Bank Serbia ще предоставя и изгодни възможности за финансиране на автопокупки. Банката вече е местен партньор на дружеството Fiat Cars Serbia (FAS) – джойнт венчър на Fiat и Сърбия, който произвежда модели на Fiat в Крагуйевац, пише и Wirtschaftsblatt.

В рамките на споразумението италианската финансова група ще отвори филиали във всички заводи на автоконцерна в сръбския град. Както е известно, италианската автомобилна компания ще инвестира повече от 600 млн. евро във FAS.

Вложенията ще се използват за закупуване на най-съвременно оборудване. Преди време плановете предвиждаха в края на 2011 г. да започне производството на два нови модела – Fiat Idea и Lancia Muse. Сега обаче те са ревизирани и се очаква масовото производство да започне през 2012 г. За целта вече бяха назначени 5000 служители, а през тази година ще бъдат отворени още 1300 работни места. Други 2300 сърби ще работят за поддоставчици.

В първата фаза на производството ще се асемблират 200 хил. коли годишно. Втората фаза на е за 300 хил. коли годишно или по 60 коли на час. Общата инвестиция на Fiat в завода ще достигне около 1 млрд. евро.

Плановете за експанзия в Сърбия са част от амбициозна програма за развитието на UniCredit, насочена все повече в посока Източна Европа. През тази година концернът има намерение да открие нови 900 филиала, 300 от тях – в Румъния, 120 в Унгария, 180 в Русия, България и Сърбия и още 300 в Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още