IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: Приватизацията може да реши финансовите ни проблеми

С парите може да се изплатят част от дълговете на страната, но това не трябва да се счита за панацея, посочи финансовият министър

09:15 | 31.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция: Приватизацията може да реши финансовите ни проблеми

Гърция може да изкупи обратно дълга си с капитали от приватизациите. Това обяви финансовият министър Георгиос Папаконстантину, но подчерта, че това не е "панацеята" за решаване на големите бюджетни проблеми и за излизане на страната от кризата, съобщават гръцките медии.

“Ако съберем достатъчно средства от приватизациите, можем да изкупим обратно дълга”, каза министърът пред Рийл нюз, но се въздържа да се ангажира с конкретен срок за това.

Целта на правителството в Атина е до 2015 г. да събере капитали в размер на 50 млрд. евро от приватизации.

Папаконстантину се възпротиви отново на възможността Гърция да преструктурира дълга си с мотив, че евентуално преструктуриране ще задълбочи рецесията.

Приватизациите на държавни активи бяха поискани от ЕС и МВФ, за да бъдат събрани 50 млрд. евро. Тези пари са необходими, за да може Гърция да покрие своите дългове, да ускори структурните реформи и да стабилизира финансите си.

Въпреки първоначално изразеното недоволство от искането на кредиторите, Атина се зае да набележи обектите, които ще обяви за приватизация и се очаква до 15 април те да бъдат одобрени.

Става дума за държавни предприятия, електрически и телекомуникационни компании, летища и пристанища, част от които ще бъдат продадени, а други - отдадени на концесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Папаконстантину, Папандреу, Караманлис, или всякакви имена на политици. Политиците ще излязат глупави хора.Вместо да продават, когато пазарът е висок, се мотаят и сега ще продават около дъното.Приличат на настинал човек, който вместо да пие парацетамол и витамини при първите симптоми, чака да стане много болен, за да го включат на системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още