IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния се присъединява към пакта за еврото

Румъния нямаше никога да се присъедини, ако нейното право да запази единния размер на данъчно облагане бе поставен под въпрос, казва румънският президент

20:43 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния се присъединява към пакта за еврото

Румъния, която не е член на еврозоната, се присъедини към пакта за еврото, целящ да бъдат избегнати нови кризи с дълга, но ще запази данъчната си политика, заяви днес президентът Траян Бъсеску, цитиран от АФП.

Шест страни извън еврозоната, включително Румъния, се присъединиха към "пакта за еврото", заяви Бъсеску в Брюксел. Хармонизирането в областта на данъците, насърчавано от този пакт, не означава, че всички ние трябва да имаме едно и също равнище на данъците, изтъкна той.

Румъния нямаше никога да се присъедини, ако нейното право да запази единния размер на данъчно облагане бе поставен под въпрос, подчерта президентът. Букурещ прие през 2005 г. данъчна реформа, базирана на въвеждане на единно данъчно облагане /плосък данък от 16 процента върху печалбите на фирмите и доходите на частните лица, което се разглежда като коз в усилията на страната да привлече чужди инвестиции.

Бъсеску обясни, че целите на пакта - стимулиране на конкурентноспособността и трудовата заетост, фигурират и сред приоритетите на Румъния.

Този пакт потвърждава правилността на мерките, приети от правителството, увери румънският президент, имайки предвид плана за икономии, приет в средата на 2010 г. с цел намаляване на бюджетния дефицит.

Пактът за еврото, насърчаващ икономически реформи, ограничаване на дълга и съгласуване на данъчните политики, бе приет през нощта срещу петък на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още