IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P вдигна рейтинга на Сърбия с една степен до BB заради стабилността в страната

Рейтингът може да бъде повишен още при ускоряване на евроинтеграцията, но може и да падне, ако изборите през 2012 доведат до отстъпление от фискалните цели

08:02 | 18.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P вдигна рейтинга на Сърбия с една степен до BB заради стабилността в страната

Standard & Poor's е повишила кредитния рейтинг на Сърбия в местна и чужда валута с една степен до BB, съобщава CNBC. Агенцията изтъква повишената политическа и икономическа стабилност в страната, която е кандидатка за членство в ЕС.

„Стабилната перспектива по рейтинга отразява очакванията ни за фискална стабилизация, докато монетарната гъвкавост е все още ограничена“, посочват от S&P.

Рейтингът може да бъде вдигнат допълнително, ако Сърбия отбележи значителен прогрес в заздравяването на институциите си и ускори европейската си интеграция, отбелязват от агенцията.

От друга страна, рейтингът може да бъде понижен, ако страната претърпи съществени политически промени след парламентарните избори през 2012, които да доведат до изоставяне на фискалните цели.

В рамките на споразумението с МВФ на стойност 3 млрд. евро, Сърбия се ангажира да задържи бюджетния си дефицит през 2011 на 4,1% от БВП и да постигне 3% икономически растеж.

„Всеки позитивен сигнал е добре дошъл. Този ход бе предприет на база оценката на МВФ, че е постигната макроикономическа стабилност“, коментира Саша Джогович от Белградския институт за пазарни изследвания.

По думите на сръбския премиер Мирко Цветкович, страната му ще настоява за ново предпазно споразумение с фонда след изтичане на настоящото.

По-рано през седмицата управителят на централната банка на Сърбия заяви, че инфлацията, която достигна 12,6% през февруари, главно заради слабата реколта и високите цени на храните, ще се върне в границите на заложените 3-6% през втората половина на 2011.

За да овладее инфлацията централната банка повиши през миналата седмица основната си лихва с 0,25 прцентни пункта до 12,25%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още