IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската компания Лукойл с нетна печалба от 9 млрд. долара за 2010 г.

Впечатляващият ръст на нетната печалба и приходите от над 28% на годишна база от петролната компания обясняват основно с високите цени на петрола

18:04 | 10.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Руската компания Лукойл с нетна печалба от 9 млрд. долара за 2010 г.

Руската петролна компания Лукойл отчита нетна печалба за 2010 г. от малко над 9 млрд. долара, което представлява ръст от 28,5% спрямо предходната 2009 година. Това става ясно от публикувано от компанията резюме на консолидирания й финансов отчет за миналата година, изготвен по американските счетоводни стандарти.

Показателят EBITDA (печалбата преди приспадане на плащания по лихви, данък върху печалбата, мита и амортизация) на Лукойл за 2010 г. е близо 16,5 млрд. долара, което представлява ръст от 19,1% на годишна база.

Приходите от реализация на цялата продукция на Лукойл възлизат на близо 105 млрд. долара, което представлява ръст от 29,4% на годишна база.

Впечатляващия ръст на финансовите си показатели от петролната компания обясняват главно с ръста на цените на петрола и природния газ през 2010 г. спрямо 2009 г.

Капиталовите разходи на Лукойл за миналата година възлизат на 6,8 млрд. долара, което е ръст от 4,7% спрямо 2009 г. Свободният паричен поток на компанията за 2010 г. е 6,9 млрд. долара, спрямо 2,36 млрд. долара за 2009 г., което се обяснява основно със строгата финансова дисциплина.

Обемът на преработения нефт в собствените и контролираните рафинерии на Лукойл в Русия и други страни е нараснал като цяло с 5,5%, като в задграничните (извън Русия) рафинерии обемът на преработения нефт е нараснал с 14,6%. Лукойл е добил от собствени находища през миналата година 18,5 млрд. куб. м природен газ, който основно се изкупува от Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
naso_fr
преди 13 години
Ооо ще имат парички да спонсорират Боко-Пъна на предстоящите избори...Костов им даде нефтохим-а за без пари, Тройната коалиция не говореше дори за монопола им, ГРОБ пък няма да им пипат монопола...та така, едни леви, други десни... ама май всички са надупени... се оказва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Горките руснаци, ще обеднеят олигарсите, ще измрат от глад!Одеве гледах, че най-много милиардери в света има концентрирани именно... в Москва! Те руснаците като цяло са си бедни, но техните олигарси пък са най-богати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
Дерат цяла Европа както си искат, а ние им подарихме нашия Нефтохим.Тия дето си позволиха тоя лукс ,както и с БГА Балкан ,да го дадат на Евреите за 1 лев ,трябва да влезнат в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
Ето ги руските евреи кожодери,затова караме скъп бензин и газ -метан.9 млрд долара печалба -представяте ли си какво значи това.Кой им продаде Нефтохим да го обесим бе мамицата му ***!!!Кой ви дава право да разпродавате народните богатства ,като да взимате комисионни под масата в джоба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още